بررسی روش های اکسیداسیون پیشرفته بر پایه اشعه فرابنفش جهت حذف ترکیبات فتالات از محیط های آبی
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 52
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-12-2_002
تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: فتالات ها از جمله مهم ترین آلاینده های صنعتی بوده که سلامت انسان را به خطر می اندازند. این ترکیبات مختل کننده غدد درون ریز، معمولا در ساخت اثاثیه و ظروف پلاستیکی کاربرد دارند که از طریق جریان فاضلاب، به راحتی وارد منابع آب می شوند. از میان روش های حذف این نوع آلاینده از محیط های آبی، روش های اکسیداسیون پیشرفته فتوشیمیایی، توجه زیادی را به خود جلب کرده است؛ لذا هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه روش های اکسیداسیون پیشرفته بر پایه اشعه فرابنفش جهت حذف ترکیبات فتالات از محیط های آبی بود.
مواد و روش ها: برای انجام مطالعه مروری حاضر، پس از جست وجوی کلیدواژه ها در پایگاه های داده «ScienceDirect, SID, Magiran, PubMed, Wiley, Springer»، از ژانویه سال ۲۰۱۳ تا دسامبر ۲۰۲۴ میلادی، جمعا ۶۹۳ مقاله یافت شد که پس از انجام مراحل غربالگری و بررسی کامل مقالات، در نهایت تعداد ۵۴ مقاله ثبت و در مطالعه استفاده شد. معیار ورود مقالات به مطالعه؛ شامل بررسی نحوه ورود ترکیبات فتالات به محیط زیست، اثرات بهداشتی و نیز تشریح فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته در کنار بررسی مزایا و معایب این فرایندها بود.
یافته ها: تابش اشعه فرابنفش می تواند به تنهایی ترکیبات فتالات را تا حدودی از بین ببرد. با این حال، این تابش در برابر حذف بسیاری از این ترکیبات بی اثر است؛ بنابراین، حذف موثر ترکیبات فتالات با این روش، مستلزم ترکیب تابش اشعه ماوراء بنفش با اکسیدان ها است. روشهای مختلفی از فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه اشعه فرابنفش وجود دارد که عمدتا شاملUV/H۲O۲ ,UV/H۲O۲/Fe+۳, UV/Cl-, UV/persulfate, UV/H۲O۲/Fe+۲ UV/Cl-cyanurates ,oxalate, UV/TiO۲, UV/Cl-/TiO۲, UV/O۳ می شوند؛ اما به طور کلی، می توان گفت که فرایند «فرابنفش/کلر-سیانورات» به عنوان اقتصادی ترین فرایند اکسیداسیون پیشرفته بر پایه اشعه فرابنفش شناخته می شود.
نتیجه گیری: پس از بررسی خصوصیات و عملکرد فرایندهای مذکور برای حذف ترکیبات فتالات از محیط های آبی، در نهایت فرایند «فرابنفش/کلر-سیانورات» به دلیل مصرف انرژی کمتر، مقرون به صرفه اقتصادی بودن و خصوصا راندمان حدف تقریبا ۱۰۰ درصد پیشنهاد گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه شیروانی
Environmental Health Engineering Research Center, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
سعیده مرادعلی زاده
Environmental Health Engineering Research Center, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
مهدی رضایی
Environmental Health Engineering Research Center, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :