تعیین وضعیت تولید پسماندهای پزشکی مراکز بهداشتی- درمانی شهر سیاهکل
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 2
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-12-2_006
تاریخ نمایه سازی: 7 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: پسماندهای پزشکی به عنوان یکی از پسماندهای خطرناک و آلاینده اصلی محیط زیست به شدت موردتوجه می باشند. با توجه به خطرات ناشی از پسماندهای پزشکی به عنوان یک مشکل زیست محیطی منطقه ای و جهانی، انجام مطالعات در مورد وضعیت تولید و مدیریت پسماندهای پزشکی در شهر سیاهکل واقع در شرق استان گیلان، به عنوان نمونه ای از شهرهای شمالی کشور، ضروری به نظر می رسد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تمام مراکز بهداشتی و درمانی سطح شهر سیاهکل موردبررسی قرار گرفت و نمونه برداری و اندازه گیری مقدار پسماند در طی یک سال انجام شد. برای توزین پسماندهای پزشکی تولیدشده در بیمارستان و مراکز جامع سلامت؛ سه روز متوالی در هرماه انتخاب گردید و پسماندهای بخش های مختلف با ترازویی با دقت وزنی ۱۰ گرم اندازه گیری شد. به منظور دسته بندی داده ها و تحلیل آن ها از نرم افزارهای Excel و Spss استفاده شد.
یافته ها: در این مطالعه کل پسماند تولیدشده در بازه زمانی یک ساله از مراکز بهداشتی- درمانی شهر ۸۲۶۲/۹۸ کیلوگرم برآورد گردید که از این میزان ۵۵۸۸/۴۳ کیلوگرم پسماند تولیدشده عفونی، ۲۱۱۱/۷۴ کیلوگرم پسماند عادی، ۳۱۷/۰۹ کیلوگرم پسماند سوزنی و ۲۴۵/۷۲ کیلوگرم پسماند شیمیایی بود. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد در مجموع میزان پسماند تولیدشده (توسط مطب ها و بخش های خصوصی، بیمارستان) در فصل های بهار و تابستان بیش از فصول پاییز و زمستان است. همچنین میزان پسماندهای پزشکی تولیدشده توسط بخش های مختلف درمانی، اختلاف معنی داری با یکدیگر دارند.
نتیجه گیری: یافته های تحقیق همچنین در شهر موردمطالعه حاکی از آن است که مدیریت پسماندهای بیمارستانی به طورکلی در شهر سیاهکل در وضع مناسبی قرار ندارد و مطب ها و بخش های خصوصی سطح شهر در مقایسه با مراکز جامع سلامت و بیمارستان از لحاظ تولید، تفکیک، بی خطر سازی و دفع پسماندهای پزشکی در وضعیت نامطلوب تری قرار دارند.
کلیدواژه ها:
Medical waste ، Hospital ، Healthcare centers ، Waste management ، Amount of waste generated ، سماندهای پزشکی ، بیمارستان ، مراکز بهداشتی و درمانی ، مدیریت پسماند ، مقدار پسماند تولیدشده
نویسندگان
داریوش نعمت پور کجل
Department of Environmental science and engineering, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Iran
بابک توکلی
Department of Environmental science and engineering, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Iran
جواد ترکمن
Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Iran
مهدی عالی پور
Department of Environmental science and engineering, Faculty of Natural Resources, University of Tehran,
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :