مدیریت جهادی اسلامی و بهره وری عملکرد کارکنان دولت
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت و اقتصاد در علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: SPCONF09_034
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 25
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی توسعه منابع انسانی،دانشگاه آزاد اسلامی الرستان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی توسعه منابع انسانی،دانشگاه آزاد اسلامی الرستان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی توسعه منابع انسانی،دانشگاه آزاد اسلامی الرستان
چکیده
مدیریت یکی از عرصه های مهم و قابل توجه در سبک زندگی اسلامی است. مدیریت جهادی برخاسته از فرهنگ جهادی و حکی از مدیریت برمبنای ارزش های اسلامی است. فرهنگ جهادی مجموعه ای از سرمایه های فکری و ارزشی است که بر رفتار اجتماعی انسان اثر می گذارد. مدیریت جهادی که همان مدیریت اسلامی و برگرفته از مبانی اسلام و مکتب ائمه اطهار (ع) است، پس از پیدایش انقلاب اسلامی به طور عملی وارد عرصه علم و مدیریت در ایران گردید. الگوی مدیریت جهادی، مدیریتی در تعامل و هماهنگی کامل با الگوها و اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی نظیر سند چشم انداز توسعه و الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت مطرح شده و در همین راستا قابل بررسی و تبیین است. تبیین مفهوم، شاخصه ها و مولفه های مدیریت جهادی منوط به تحقیق و تدبر در قرآن کریم و منابع اسلامی است. فرهنگ سازمانی جهادی به مثابه شخصیت یک سازمان تاثیر بسزایی در موفقیت یا شکست آن دارد. در مدیریت اسلامی (جهادی) انسان گرایی به معنای واقعی کلمه مطرح است، یعنی توجه به انسان و ارزش های او و احترام و محبت به او، نه برای بهره وری بیشتر، بلکه برای این که او انسان است و در شریعت، انسان دارای حقوق مربوط به خویش است. در فرهنگ اسلامی نیز مدیریت عبارت است از ایجاد هماهنگی در اجزای یک نظام و فراهم کردن زمینه رشد و تعالی انسان ها از طریق ارائه خدمت شایسته به آن ها. هدف این پژوهش، ارتباط بین فرهنگ سازمانی و مدیرت جهادی با هدف شناسایی بهره وری عملکرد کارکنان دولت می باشد. در ادامه ضمن تبیین مدیریت جهادی ویژگی ها و مولفه های مدیریت جهادی و فرهنگ سازمانی جهادی نیز معرفی شده است. در پژوهش این نوشتار از روش های کتابخانه ای استفاده شده است. در نهایت می توان گفت که اجرای اصول مدیریت جهادی اثرات مثبتی در ارتقای فضایل سازمانی داشته است و می تواند در کاهش رفتارهای سیاسی مخرب کارکنان موثر باشد.کلیدواژه ها
فرهنگ سازمانی جهادی, کارکنان دولت, مدیریت جهادی, سازمان و نهاد, بهره وریمقالات مرتبط جدید
- بررسی و تبیینکانون های تقابل آمریکا و چین با تاکید بر فناوری
- پیش بینی روند شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش های رگرسیونی
- بررسی ارتباط بین بازاریابی از طریق رسانههای اجتماعی و سوددهی شرکتها در منطقه آزاد صنعتی و تجاری ارس
- نقش رهبری تحول آفرین در عملکرد شغلی معاونین مدارس شهرستان ساوه
- تاثیر فناوری اطلاعات بر یادگیری سازمانی با نقش میانجی مدیریت دانش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.