اثر نوع پوشش های گیاهی مختلف بر اجزای ماده آلی و مشخصه های زیستی خاک (مطالعه موردی: زیست بوم های کوهستانی نوشهر، استان مازندران)
محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت اراضی، دوره: 12، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 128
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LMJ-12-2_002
تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1404
چکیده مقاله:
خاک به عنوان بستر و رویشگاه گیاهان نقش اساسی در ارائه خدمات زیستبومهای طبیعی ایفا میکند و خصوصیات کیفی آن نیز به شدت تحت تاثیر نوع پوشش گیاهی قرار دارد. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر پوششهای مختلف جنگلی، اکوتون جنگل-مرتع و مرتعی بر روی مشخصههای مرتبط با ماده آلی و زیستی خاک در منطقه کوهستانی البرز مرکزی واقع در نوشهر، استان مازندران انجام گرفت. بدین منظور در تابستان ۱۴۰۲ در هر یک از رویشگاههای مورد مطالعه سه قطعه یک هکتاری انتخاب و در هر یک از قطعات یک هکتاری، چهار نمونه خاک (به طور کلی ۱۲ نمونه خاک از هر رویشگاه) در سطح ۳۰× ۳۰ سانتیمتر و تا عمق ۱۰ سانتیمتری برداشت شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اغلب مشخصه های خاک در بین رویشگاه های جنگلی، اکوتون و مرتعی تفاوت معنی داری (p<۰.۰۵) دارند. میزان رطوبت خاک در جنگل تا ۱۱% بیشتر و دمای آن تا ۸ درجه سانتی گراد پایینتر از مرتع بود. رویشگاه جنگلی همچنین کمترین چگالی ظاهری (۱/۱۶) و بیشترین میزان تخلخل (۰/۵۶)، پایداری (۷۲/۵۳) و میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (۰/۳۹) را نشان داد. میزان فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم خاک در جنگل به ترتیب ۱۶۸، ۱۰۸/۳، ۹۱/۱ و ۲۲۱ درصد بالاتر از مرتع اندازه گیری شد. فعالیت آنزیم های اوره آز، اسید فسفاتاز، آریل سولفاتاز و اینورتاز در خاک جنگل به ترتیب ۱/۶۹، ۲/۳۵، ۲/۰۲ و ۱/۸ برابر بیشتر از مرتع بود. شاخص های میکروبی خاک، شامل تنفس پایه، تنفس برانگیخته و میزان کربن، نیتروژن و فسفر زیتوده در جنگل به ترتیب ۲/۸۴، ۱/۶، ۱/۹، ۲/۳۵ و ۲/۲۹ برابر (نسبت به مرتع) بیشتر بود. جمعیت و زی توده کرم های خاکی در جنگل به ترتیب ۵/۸۴ و ۷/۱۹ برابر مقدار مشاهده شده در مرتع با کمترین تعداد و زیتوده کرم خاکی بود. همچنین، تعداد کنه ها، پادمان ها و نماتدها در جنگل به ترتیب ۳/۴۶، ۳/۵۷ و ۶/۱۳ برابر بیشتر از رویشگاه مرتع اندازهگیری شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که محورهای اول و دوم در مجموع ۵۲/۳۷ درصد از تغییرات داده ها را تبیین می کنند. این یافته ها تایید می کنند که پوشش جنگلی با مقادیر بالاتر اجزای ماده آلی خاک، شاخص های حاصلخیزی و فعالیت های زیستی همبستگی بیشتری دارد. به طورکلی، این پژوهش نشان می دهد که پوشش های جنگلی، به دلیل ظرفیت بالای خود در حفظ حاصلخیزی و تنوع زیستی خاک، نسبت به پوشش های اکوتونی و مرتعی، میتوانند به عنوان گزینه ای مناسب برای احیای رویشگاه های تخریب شده در منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه، مورد توجه مدیران و تصمیم گیران قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
یحیی کوچ
دانشیار گروه مرتع داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس
محمود توکلی
دانشجوی مقطع دکتری، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس
کاظم نورمحمدی
دانش آموخته دکتری، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :