بررسی تاثیر زئولیت کلینوپتیلولیت بر کیفیت خواص فیزیکی و شیمیایی کود زیستی حاصل از فرآیند بی هوازی
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 4
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 47
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-17-4_003
تاریخ نمایه سازی: 22 فروردین 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: با توجه به این که کمپوست سازی یکی از راه حل های پایدار برای بازیافت مواد زاید جامد آلی محسوب می گردد، لذا برای بهبود کیفیت کمپوست میتوان از ترکیبات مختلفی استفاده نمود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر زئولیت بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کودزیستی حاصل از فرآیند بی هوازی بود.
روش بررسی: این مطالعه بنیادی-کاربردی در سال ۱۴۰۲ در سبزوار انجام گردید. جهت تهیه کود به روش بی هوازی از کود گاوی و زئولیت کلینوپتیلولیت طبیعی با درصدهای مختلف ۰، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ نسبت به حجم کلی رآکتور استفاده شد و درنهایت بعد از گذشت زمان های مختلف ۳۰، ۴۵ و day۶۰، مجموع ۹۰ نمونه تهیه و جهت آنالیز به آزمایشگاه انتقال داده شد. همچنین پارامترهایpH ، هدایت الکتریکی، دما، نسبت کربن به ازت و نیترات در کیفیت کود حاصله مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که در روزهای اولیه تغییرات pH در تیمارهایی با درصد زئولیت کمتر چشمگیر بود؛ به طوری که از ۷/۹ به ۸/۵۷ رسید. همچنین تغییرات دما در فرآیند کمپوست سازی با افزودن زئولیت سبب ماندگاری دما در تیمارهای با درصد بالای زئولیت شد، علاوه بر این در فرآیند، میزان نیترات به میزان ۱۵ درصد افزایش یافت.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده بیانگر این است که افزودن زئولیت به کود سبب افزایش دما، تسریع در انجام فرآیند و کاهش زمان کودسازی می گردد. همچنین زئولیت سبب بهبود خواص فیزیکوشیمیایی کود حاصل از فرآیند بی هوازی شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریبا اصغری
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran
ایوب رستگار
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran AND Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnord, Iran
محمد حسین ساقی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :