استخراج و تحلیل زمانی و مکانی دمای سطح زمین نسبت به متغیرهای طبیعی و انسانی توسط روش آماری نسبت فراوانی (FR) (مطالعه موردی: محدوده شرقی استان قزوین)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 39

فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GEP-35-4_002

تاریخ نمایه سازی: 29 اسفند 1403

چکیده مقاله:

افزایش دمای سطحی زمین و یا ایجاد جزایر حرارتی روی سطح شهرها یکی از عوامل زیست محیطی است که محققان در دهه های اخیر به آن توجه کرده اند. هدف از پژوهش حاضر تحلیل مکانی و زمانی دمای سطحی بخش شرقی استان قزوین در دو مرحله است. در مرحله اول پس از محاسبه دمای سطحی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست ۸ در سال های ۲۰۱۶، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ روند تغییرات دما در تابستان و زمستان مطالعه شد. هدف از مرحله دوم ارزیابی و تحلیل تاثیر برخی عوامل مختلف توپوگرافی و انسانی بر تغییرات دمای منطقه است. این ارتباط با روش آماری – مکانی نسبت فراوانی استخراج و تحلیل شد. نتایج نشان داد که در فصل تابستان وسعت نواحی با دمای بیش از ۳۵ درجه از حدود ۶۶۰۰ کیلومتر مربع در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۹۳۰۰ کیلومتر مربع در سال ۲۰۲۱ رسیده است. در مقابل، در فصل زمستان مساحت دمای زیر صفر درجه در سال ۲۰۱۶ از حدود ۱۳۳۰ کیلومتر مربع به حدود ۸۹۰ کیلومتر مربع در سال ۲۰۲۱ رسیده است؛ بنابراین به طور کلی، دمای منطقه در طول دوره مد نظر افزایش داشته است. همچنین، از میان عوامل طبیعی انتخاب شده، ارقام محاسبه شده نسبت فراوانی لایه جهت شیب نشان دهنده تاثیرگذاری بیشتر این عامل نسبت به دیگر عوامل طبیعی بوده است. از طرف دیگر، پوشش اراضی بایر با رقم نسبت فراوانی ۷۵/۰ در کلاس دمایی بیش از ۳۵ درجه سانتیگراد در فصل تابستان و پوشش برفی با رقم نسبت فراوانی ۸۹/۰ در کلاس دمایی زیر منفی ۱۳ درجه در فصل زمستان نشان دهنده تاثیر نوع پوشش و کاربری زمین در تغییرات دمای محیط است. با استخراج چنین روابط مکانی – زمانی از منطقه مطالعه شده می توان اقدام های تاثیرگذاری را در زمینه مدیریت شهری، زیست محیطی و بحران انجام داد و سپس از پیامدهای منفی زیست محیطی بسیاری جلوگیری کرد.

نویسندگان

صالح عبدالهی

استادیار گروه مهندسی عمران، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :