ارزیابی ریسک سلامت ناشی از فلزات سنگین در گرد و غبار خیابانی شهری (مطالعه موردی: شهر برازجان)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 36
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEHE-12-1_008
تاریخ نمایه سازی: 21 اسفند 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: از آنجایی که آلودگی هوا همواره یکی از مشکلات مهم بشری بوده و اثرات حاصل از گردو غبار آن بر روی جوامع انسانی مشهود می باشد، لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین گردوغبار در منطقه شهری برازجان و با ارزیابی ریسک سلامت ساکنین این شهر انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش در فصل تابستان سال ۱۴۰۰، با جمع آوری گردوغبار از سطح خیابان های اصلی شهر برازجان به صورت تصادفی انجام شد. نمونه ها پس از جمع آوری از سطح خیابان، خشک و الک شدند و پس از آماده سازی به روش انحلال توسط چهار اسید (HCl:HNO۳:HF:HClO۴, ۳:۱:۳:۱) هضم اسیدی، توسط دستگاه طیف سنجی جفتشده القایی(ICP-MS) آنالیز گردیدند. بعد از تعیین غلظت فلزات سنگین، ارزیابی ریسک سلامت آنها در گروههای کودکان و بزرگسالان از سه مسیر بلع، استنشاق و تماس پوستی صورت پذیرفت.
یافته ها: در این تحقیق، میانگین غلظت فلزات مس (۵۸/۴)، روی (۱۷۸/۰۶)، آهن (۱۴۶۹۴/۸۶)، نیکل (۳۰/۰۳)، کروم (۵۵/۷۳)، کادمیوم (۰/۲۳)، سرب (۶۰/۵۳) و آرسنیک (۳/۸۸) میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد. در ضمن، نتایج ارزیابی ریسک سلامت نشان میدهد که میزان ریسک سلامت غیرسرطانی (HI) فلزات در گروه کودکان بین ۱-۱۰ تا ۳-۱۰ و در بزرگسالان بین ۲-۱۰ تا ۴-۱۰ می باشد )۱>(HI، و مقدار سرطانزایی (CR) این فلزات در محدوده ۵-۱۰ تا ۱۱-۱۰ قرار دارد.
نتیجه گیری: به طور کلی، میزان ریسک سلامت غیرسرطانی و همچنین ارزیابی ریسک سرطانی در دو گروه کودکان و بزرگسالان در محدوده بیخطر قرار دارد، همچنین مقدار سرطانزایی فلزات کروم و نیکل در محدوده با آلودگی تحت کنترل (۴-۱۰ تا ۶-۱۰) می باشد و خطر قابل توجهی از نظر بیماریهای سرطانی، سلامت ساکنین را تهدید نمی کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فروزان سلیمانی پور
Master's graduate, Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources and Environment, Behbahan Khatam Al AL-Anbia University of Technology, Behbahan, Iran
حمیدرضا پورخباز
Master's graduate, Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources and Environment, Behbahan Khatam Al AL-Anbia University of Technology, Behbahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :