ترکیب مدل های میانگین-واریانس مارکویتز با بازده فازی ذوزنقه ای و تحلیل پوششی داده های کارایی متقاطع با ساختار شبکه ای به منظور یافتن سبد بهینه سرمایه گذاری

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 96

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DMOR-9-4_007

تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1403

چکیده مقاله:

هدف: افزایش ثروت سهام­داران از مهم­ترین اهداف مدیریت مالی است. این موضوع همواره با دو مفهوم ریسک و بازده به ­طور هم زمان عجین است، به­ گونه ­ای که سهام­داران همواره به­دنبال افزایش بازده سبد با کنترل و حداقل سازی ریسک، یا به ­دنبال کاهش ریسک در سطح مشخصی از بازده موردانتظار می باشند. برای این منظور سرمایه گذاران عمدتا از مفاهیم تحلیل بنیادی، به معنی توجه به ساختار درونی و عملکرد مالی شرکت­ ها یا از مفاهیم تکنیکال، به معنی توجه به تغییرات و نوسانات قیمتی سهام در بازار یا ترکیبی از هر دو روش استفاده می نمایند. هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه یک مدل ترکیبی است که هم به ساختار مالی به عنوان رویکرد بنیادی و هم به نوسانات قیمتی سهام در تابلو در گذشته به عنوان یک رویکرد تکنیکال توجه نموده و درنهایت با استفاده از مفهوم شبکه در تحلیل پوششی داده ها به تاثیر عملکرد مالی بر ارزش بازاری شرکت بپردازد. به علاوه، به منظور در نظر گرفتن عدم قطعیت در بازده ها از مفهوم اعداد فازی ذوزنقه ای استفاده شده است.روش شناسی پژوهش: ما در این پژوهش با ترکیب مدل مارکویتز با بازده های فازی با مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای به یک مدل چندهدفه دست خواهیم یافت که با مدنظر قراردادن عملکرد شرکت­ ها بر اساس برخی نسبت ­های مالی و تاثیر آن بر ارزش بازاری سهام، هم چنین نوسانات قیمت، سعی در معرفی سبدهای سهام در بهترین حالت ­های ممکن از حیث ریسک، بازده و هم چنین کارایی سبد سهام خواهد داشت. درنهایت به­ منظور استفاده از مدل در انتخاب یک سبد سهام بهینه، ۵۰ شرکت از شرکت ­های فعال در بورس اوراق بهادار تهران از صنایع مختلف انتخاب و مدل مزبور بر روی آن ها اجرا گردید. هم چنین برای حل مدل از الگوریتم ژنتیک چندهدفه با مرتب­سازی نامغلوب استفاده شد.یافته ها: نتایج به دست آمده از پیاده سازی مدل بر روی ۵۰ شرکت از شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار نشان می دهد استفاده از مدل پیشنهادی نسبت به استفاده از هریک از مدل های مارکویتز یا تحلیل پوششی داده های شبکه ای به تنهایی و هم چنین نسبت به مدل غیر شبکه ای، نتایج بهتری از حیث بازده، ریسک و کارایی در اختیار سرمایه گذاران قرار داده و رویکرد جامع تری نسبت به مدل های ارایه شده قبلی دارد.اصالت/ارزش افزوده علمی: پژوهش حاضر مدلی را معرفی می کند که با ترکیب دیدگاه سرمایه گذاران با رویکرد بنیادی و سرمایه گذاران با رویکرد نوسانات قیمتی (تکنیکالی)، تصمیم گیری برای انتخاب سبد بهینه را ساده تر می سازد. روش ارایه شده با لحاظ بازده ها به صورت اعدادی از نوع فازی ذوزنقه ای، سعی در بیان عدم قطعیت در بازده ها داشته و هم چنین با استفاده از مدل شبکه ای تحلیل پوششی داده ها، تاثیر کارایی شرکت ها بر ارزش بازاری و افزایش ثروت سهامداران را می سنجد.

کلیدواژه ها:

بهینه سازی سبد سهام ، کارایی متقاطع در تحلیل پوششی داده های شبکه ای ، فازی ذوزنقه ای ، مدل میانگین-واریانس مارکویتز

نویسندگان

مهرداد رسول زاده

گروه مهندسی صنایع، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سید احمد عدالت پناه

گروه ریاضی کاربردی، موسسه آموزش عالی آیندگان، تنکابن، ایران.

محمد فلاح

گروه مهندسی صنایع، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سید اسماعیل نجفی

گروه مهندسی صنایع، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Markowitz, H. M. (۱۹۵۲). Portfolio selection. The journal of finance, ...
  • Kopp, R. J. (۱۹۸۱). The measurement of productive efficiency: A ...
  • نمایش کامل مراجع