بررسی اثر ابعاد نمونه و اصلاح دانه بندی بر شاخص های مقاومت برشی خاک ها در آزمون برش مستقیم
محل انتشار: مجله مهندسی عمران مدرس، دوره: 12، شماره: 4
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 76
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCEJ-12-4_011
تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1403
چکیده مقاله:
آزمایش برش مستقیم با وجود برخی کاستی ها هنوز رایج ترین آزمایش برای تعیین شاخص های مقاومت برشی خاک های دانه ای است. بیشتر دستگاه های برش مستقیم در کشور با جعبه برش ۶×۶ یا ۱۰×۱۰ سانتی متر است که برای آزمایش برروی نمونه های خاک های رسی، سیلتی و ماسه ریزدانه مناسب است و دستگاه برش مستقیم ۳۰×۳۰ سانتی متر به تعداد کم موجود است. برای انجام آزمایش برروی خاک های درشت دانه، لازم است دانه بندی آن ها اصلاح و منطبق بر آزمایش برش مستقیم با جعبه کوچک شود. اصلاح دانه بندی به ویژه باعث افزایش درصد ریزدانه و سپس تغییر شاخص های مقاومتی خاک می شود. در این تحقیق اثر ابعاد نمونه و اصلاح دانه بندی بر روی سه نمونه خاک اصلی با میزان ریزدانه های ۵، ۱۵ و ۲۵ درصد و تراکم های نسبی ۸۰، ۹۰ و ۱۰۰ درصد، با استفاده از دو دستگاه برش مستقیم بزرگ و کوچک مقیاس به ترتیب با ابعاد ۱۵×۳۰×۳۰ و ۵/۲×۶×۶ سانتی متر روی شاخص های مقاومت برشی خاک، مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش نشان داد که اصلاح دانه بندی، تاثیر زیادی برروی شاخص های مقاومتی خاک های درشت دانه دارد. همچنین اصلاح دانه بندی به روش موازی نسبت به روش حذفی، نتایج دور از واقعیت بدست می دهد. در حقیقت با اصلاح دانه بندی، رفتار و شاخص های مکانیکی نمونه به شدت تحت تاثیر بخش ریزدانه، که طی اصلاح دانه بندی افزایش می یابد، قرار می گیرد.
کلیدواژه ها:
Direct shear ، Specimen size ، degradation ، Shear stremght ، واژگان کلیدی: برش مستقیم ، ابعاد نمونه ، اصلاح دانه بندی ، مقاومت برشی خاک
نویسندگان
علی کمک پناه
Tarbiat Modares University.
ابراهیم جنگلی
Tarbiat Modares University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :