اثر وابستگی فرکانس توابع امپدانس خاک بر شاخص خسارت لرزه ای سیستم های خاک-سازه
محل انتشار: مجله مهندسی عمران مدرس، دوره: 24، شماره: 6
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 53
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCEJ-24-6_005
تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1403
چکیده مقاله:
در تحلیل و طراحی لرزهای سازههای متعارف، خاک زیر پی عموما صلب فرض شده و از انعطافپذیری آن صرفنظر میگردد. با لحاظ نمودن انعطافپذیری خاک زیر شالوده، انتظار میرود که پاسخ سازه تحت اثر اندرکنش دینامیکی سیستم خاک-سازه تغییر یابد. در این تحقیق با استفاده از یک تحلیل پارامتریک، اثر وابستگی سختی دینامیکی خاک به فرکانس تحریک بر پارامتر شاخص خسارت لرزهای در حالت شکلپذیری ثابت، با در نظر گرفتن اثر اندرکنش خاک-سازه مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، سیستم خاک-سازه به روش روسازه و خاک زیرسازه به عنوان یک نیمفضای الاستیک همگن در نظر گرفته شده و با استفاده از مفهوم مدل مخروطی مدلسازی شده است. سیستمهای خاک-سازه با پی سطحی بر اساس پارامترهای کلیدی اندرکنشی مدلسازی شده و سپس تحت ۱۵ شتابنگاشت قوی حرکت زمین- ثبت شده بر خاکهای نرم- قرار گرفتند. نتایج این تحقیق بیانگر این است که، به طور میانگین، بیشترین اثر وابستگی فرکانس بر پارامتر شاخص خسارت مربوط به مدلهای شدید اندرکنشی، سازه های لاغر و با رفتار غیرخطی کم خواهد بود که در بیشترین حالت که صرفا در یک یا چند پریود خاص رخ خواهد داد، به میانگین ۵۶/۱۳ درصد خواهد رسید که نمیتواند معیاری کاربردی باشد. بنابراین، جهت داشتن یک معیار منطقی عملی، مقادیر میانگین در کل بازه پریودی در ۱۵ زلزله محاسبه شده که برابر با ۷۶/۵ درصد می باشد. همچنین نتایج حاکی از آن است که در سیستمهای یک درجه آزاد خاک-سازه با پی سطحی، وابستگی توابع امپدانس خاک به فرکانس تحریک بر شاخص خسارت تحت اثر زمینلرزه تاثیر قابل ملاحظهای نداشته و بنابراین میتوان در کابردهای عملی، جهت تحلیل و طراحی سازههای اندرکنشی واقع بر پی سطحی، سختی دینامیکی خاک را مستقل از فرکانس تحریک زلزله در نظر گرفت. این نتیجه منجر به انتخاب یک مدل سادهتر با حجم محاسبات به مراتب کمتر خواهد شد که مدتها مورد بحث و اختلاف میان محققان بوده و همچنان میباشد.
کلیدواژه ها:
Seismic damage index ، Soil-Structure interaction ، Inelastic behavior ، SDOF systems ، Impedance functions ، Excitation frequency dependency. ، شاخص خسارت لرزه ای ، اندرکنش خاک-سازه ، رفتار غیرخطی ، سیستم های یک درجه آزاد ، توابع امپدانس خاک ، وابستگی فرکانس تحریک.
نویسندگان
هانیه زاهدی
University of Mazandaran
بهنود گنجوی
Associate Professor, Department of Civil Engineering, Mazandaran University, Babolsar
مجید برارنیا
PhD, Department of Civil, Water and Environmental Engineering, Shahid Beheshti University, Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :