تعیین سهم نسبی کاربری اراضی در تولید رسوب با استفاده از شاخص های هوازدگی در حوضه آبخیز چهل چای
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 38، شماره: 3
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 57
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-38-3_005
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1403
چکیده مقاله:
مسالهی مهم و قابل توجه در پژوهش های کاربردی برای مدیریت حوزه های آبخیز، آگاهی از چگونگی فرآیند تولید رسوب حوضههای آبخیز است. در دو دههی اخیر، منشایابی رسوب به عنوان یک روش مناسب برای تعیین منابع رسوب استفاده میشود. هدف از این پژوهش بررسی سهم انواع منابع سطحی(جنگل، مرتع، کشاورزی و باغ) و زیرسطحی(کناره آبراهه) در تولید رسوب با استفاده از تکنیک منشایابی رسوب با کاربرد شاخص های هوازدگی در حوزه آبخیز چهلچای استان گلستان بود. برای این منظور، در مرحلهی اول، نمونه رسوب معلق طی هشت رخداد سیلاب در بازهی زمانی بهمن ۱۳۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰ برداشته شد. شاخص های هوازدگی بر اساس غلظت ردیابهای ژئوشیمیایی محاسبه شد. پس از آزمون های دامنه، کروسکال-والیس و تحلیل تشخیص، شاخص تغییر شیمیایی (CPA)، نسبت آ ال کا(ALK)، شاخص منیزیوم (MgIndex)، شاخص بی ای۱(ba۱) و شاخص کالمگ (CALMAG Index) که بالاترین درصد توان تفکیکپذیری را داشتند برای تعیین سهم منابع تولید رسوب انتخاب شدند. نتایج اجرای مدل منشایابی در حوضه آبخیز چهل چای نشان داد که در بین منابع سطحی و زیرسطحی، کاربری کشاورزی، ۶/۸۸% کل رسوب را تولید میکند. سهم سایر کاربریها به ترتیب مرتع(۱/۴%)، باغ(۳/۲%) و آبراهه ۵% بود. با آگاهی از سهم بالای زمین های کشاورزی در تولید رسوب، طراحی و اجرای عملیات حفاظت خاک متناسب با موقعیت منطقه، امری ضروری به شمار میآید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سعیده جلالی
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید
کاظم نصرتی
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران،
شهرام بهرامی
گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :