کارایی داده های سنجش از دور(RS) در تهیه نقشه های لندفرم و نقش آن در برنامه ریزی محیطی
محل انتشار: فصلنامه آمایش فضا و ژئوماتیک، دوره: 9، شماره: 2
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 38 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSMSP-9-2_008
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1403
چکیده مقاله:
نقشه لندفرم به طور اعم نمایانگر اشکال سطح زمین و ماهیت فرایندهایی است که در یک ناحیه عمل کرده و یا در حال حاضر عمل می کنند. چنین نقشه هایی به طور بالقوه دارای ارزش اطلاعاتی بسیار زیادی برای برنامه ریزی محیطی، مهندسی عمران، کشاورزی، حفاظت منابع طبیعی، پیش بینی و پیشگیری از بلایای طبیعی احتمالی هستند.
در مناطق صعب العبور یا کویری که وسعت زیادی دارند و مطالعه آنها به صورت چشم اندازهای یکپارچه مورد نظر است، بررسیهای مورفولوژیکی این مناطق در مدت زمان کوتاه حایز اهمیت می باشد، در این صورت استفاده از داده های ماهواره ای و دور سنجی در این مناطق توصیه می شود.
منطقه مطالعه شده، یعنی استان سمنان نیز از چنین ویژگیهای محیطی برخوردار است و دارای مساحتی بالغ بر ۹۶۸۱۶ کیلومتر مربع می باشد. در این مطالعه، کوشش شده تا با تلفیقکردن داده های ماهواره ای با توان طیفی بالا نظیر تصاویر لندست ETM، با دادههای دارای قدرت تفکیک مکانی بالا نظیر IRS-PAN داده هایی بهدست آید که ویژگی چند طیفی بودن و توان تفکیک مکانی بالا را توام داشته باشد. این داده ها در محیط نرم فزار پردازش تصویر ۳ .۶ ER Mapper تحلیل و بارزسازی شده اند؛ سپس با توجه به معیارها، اصول و فرایندهای ژئومورفولوژیکی، سیمای مورفولوژیکی منطقه مورد تفسیر قرار گرفته است. بر این اساس ۲۷ کلاس لندفرم قابل تشخیص و تفکیک در منطقه سمنان، با توجه به ویژگیهای متنوع و پیچیده زمین شناسی و اقلیمی استان، در محیط نرم فزار a ۲ . ۳Arcview شناسایی شد. همچنین در شناسایی و استخراج لندفرمها از مدل رقومی ارتفاع منطقه، نقشه های حاصل از آن، نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی در روند این مطالعه، استفاده بهینه به عمل آمد.
بر اساس این مطالعه، موفقترین رویکرد برای تهیه نقشه لندفرم، توام کردن بررسیهای میدانی با مطالعاتی دورسنجی است. نقشه لندفرم به دست آمده مبنایی را برای ارزیابی منطقه از نظر ساختاری و ویژگیهای ژئومورفولوژیکی فراهم می آورد که در زمینه بسیاری از مسائل مدیریت و برنامه یزی محیطی سودمند بوده است و می تواند به عنوان الگویی برای مناطق مشابه به کار رود.
کلیدواژه ها:
Remote Sensing ، Data Fusion ، geomorphology ، Digital Terrain Model (DTM) ، Landform Classification ، Semnan Province ، سنجش از دور ، تلفیق داده ها ، ژئومورفولوژی ، مدل رقومی ارتفاع ، طبقه بندی لندفرم ، سمنان
نویسندگان
سیاوش شایان
Assistant Professor, Department of Geography, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
فاطمه ملامهرعلیزاده
M.Sc. Graduated of Geomorphology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
مهدی جنتی
M.Sc. Graduated of GIS,Tarbiat Modares University, Tehran, Iran