تقابل دوگانگی ارتقاء/تنزل هویت در مجموعه های باارزش شهری در چارچوب رویکرد آمایش، نمونه میدان شهدا مشهد
محل انتشار: فصلنامه آمایش فضا و ژئوماتیک، دوره: 23، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 14
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSMSP-23-3_003
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
در این مطالعه با بهره گیری از شیوههای استدلال قیاسی و استقرایی، ویژگیهای «رویکرد آمایشی» در محدودهذهای دارای عناصر فعال باارزش هویتی بررسی میشود. درمواجهه با عناصر هویتی، رویکرد آمایشی، با تکیه بر چهاربعد؛ الگوی تجمع، کارکرد(عاریتی،غیرعاریتی و فاقدکارکرد)، کلی نگری(جایگاه عنصر در هویت بخشی به شهر) و جزئینگری(توجه به ابعادکالبدی) به دنبال ارتقای وضعیت محدوده و اثرگذاری آن، با هدف همآوایی و انسجام مجموعه عناصر با یکدیگر است. محدوده میدانشهدا در شهرمشهد بعنوان مجموعهای باعناصر هویتی متعدد؛ازجمله دبیرستانشریعتی (قدیمیترین مرکزآموزشی مدرن مشهد)؛ در شرایط فعلی، وضعیت مناسبی از نظر کیفیت زندگی ندارد. بنابراین وجه اثرگذاری آن درقالب مجموعهای باارزش در ارتقای هویت شهر مشهد کاهش یافته است. این درحالیست که رویکرد طرح جامع مشهد، تاکید بر ارتقای هویت و کاهش تراکم این محدوده است. نتایج این بررسی، بیانگر نقش «کارکرد عناصر یاد شده» در شکلگیری وضعیت نابسامان آن است. به شکل خاص، استفاده از شیوه استدلالی استقراء و بهرهگیری از مدلهای مسافت استاندارد و تحلیل شبکه از جابجایی۴۷۰دانشآموز دبیرستانشریعتی، نشان داد که روزانه ۳۸۰۰کیلومتر سفر در شهر در پهنهای به شعاع ۶کیلومتر(بیش از۳برابر میزان استاندارد) تولید میشود. این مطالعه روشن ساخت تداوم «کارکرد عناصر» از یکسو سبب ارتقای هویت و ازدیگرسو شلوغی محدوده وکاهش کیفیت محیط را موجب شده است. رویکرد آمایشی با تکیه بر ابعاد یادشده، با هدف دستیابی به انسجام، در ارتباط با «کارکرد عناصر»، ملاک را در تعادل قرار میدهد. بگونهای که در سایه آن خواهد توانست علاوه بر حفظ کارکرد، از طریق مدیریت آن، کاهش تراکم و افزایش کیفیت محیط را به دنبال داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Keywords: Territorial Approach ، Mashhad Shahada Square ، Value Elements of Identity ، Shariati High School. ، رویکرد آمایشی ، میدان شهدا مشهد ، عناصر باارزش هویتی ، دبیرستان شریعتی.
نویسندگان
مهدی بازرگان
Mashhad Ferdowsi University
مصطفی امیرفخریان
Mashhad Ferdowsi University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :