تبیین استعاره "ذهن همچون رایانه" و نقد دلالت های آن در تعلیم و تربیت
محل انتشار: فصلنامه اندیشه فلسفی، دوره: 2، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPHTH-2-2_006
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
در این مقاله ابتدا دلالت های فلسفی استعاره "ذهن همچون رایانه" از سه منظر وجودشناختی، معرفت شناختی و انسان شناختی استنتاج شد. سپس به استنتاج عناصر برنامه درسی از دلالت های فلسفی مذکور اقدام و در نهایت به نقد دلالت های استعاره مذکور در تعلیم و تربیت پرداخته شد. نظر به اینکه ما بر اساس استعاره ها فکر می کنیم، بر اساس استعاره مذکور ذهن امری منفعل است و به متربی نگاه ماشینی دارد؛ از فردیت، تشخص و اختیار متربی نشانی نیست؛ ارزش یابی مبتنی بر این رویکرد نیز بر سنجش سطوح پایین هدف های آموزشی و سنجش حافظه به جای یادگیری عمقی استوار است. نقدهایی که مطرح شده نشان می دهد که چنین نگرشی به انسان از منظر فلسفی و به ویژه از منظر تربیتی پذیرفتنی نیست. استعاره فوق الذکر تنها بر اساس قرایت ضعیف از کارکردگرایی می تواند در تبیین کارکرد ذهن یا مغز مفید باشد و دلالتی بیش از این ندارد.
کلیدواژه ها:
metaphor ، mind ، brain ، computer ، education ، functionalism ، استعاره ، ذهن ، مغز ، رایانه ، تعلیم و تربیت ، کارکردگرایی
نویسندگان
حبیب کارکن بیرق
Department of Psychology, Faculty of Humanities & Education, Tabriz Branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :