بررسی تطبیقی مفهوم آزادی در اندیشه مولانا و مکتب اومانیسم
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 39 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CLRJ-7-4_008
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
هدف مقاله حاضر بررسی تطبیقی مفهوم «آزادی» از دیدگاه مولانا و مکتب اومانیسم است. هم مولوی و هم نظریه پردازان مکتب اومانیسم به آزادی نگاهی ویژه دارند؛ ولی با توجه به خاستگاه متفاوت فکری و اجتماعی، تعریف آنان از آزادی و راه رسیدن بدان متفاوت است؛ هرچند که گاهی نقاط مشترکی هم دارند.
بنابر تحقیق حاضر که به شیوه توصیفی تحقیقی و تحلیل محتوا انجام شده است، مولوی از منظر دینی و نگاه عرفانی به آزادی می نگرد و بهترین نوع آزادی را بندگی خداوند و حریت و رها شدن از تعلقات زندان های درونی می داند؛ البته به ابعاد اجتماعی آن نیز توجه می کند. از نگاه عرفا و ازجمله مولانا، تا انسان به آزادی درونی نرسد، به آزادی بیرونی هم دست نخواهد یافت. اومانیست ها با نگاه انسان مدارانه خود معتقدند آزادی انسان در طبیعت و توسط خود او به دست می آید، نه از طریق قدرتی مافوق یا ماورائی. آنان به آزادی بی قیدوشرط انسان در حوزه های فکری، سیاسی، شخصی و بیان اعتقاد دارند و هیچ مانعی برای آن قبول ندارند.
کلیدواژه ها:
Mowlana ، humanism school ، human ، freedom and mysticism ، مولانا ، اومانیسم ، انسان ، آزادی ، عرفان.
نویسندگان
محمد بهنام فر
Faculty member of Persian Language and Literature Department, Birjand University
حسن روشان
PhD student in Persian language and literature, Birjand University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :