شبیه سازی اثر تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده بر بخش های اقتصاد ایران با الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه ORANI-G-IR
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 139
فایل این مقاله در 37 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJFEP-12-47_001
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
از مهم ترین ابزارهای سیاست مالی دولت مالیات است که نقش بسیار مهمی در رشد اقتصادی، تثبیت قیمت ها و همچنین توسعه عدالت اجتماعی ایفا می کند. قانون مالیات بر ارزش افزوده، جایگزین مناسبی برای بسیاری از عوارض و مالیات های غیرمستقیمی است که آثار اختلالی گسترده ای در بخش های اقتصادی دارد. ازاین رو مالیات بر ارزش افزوده با قابلیت برطرف کردن نارسایی های نظام مالیاتی می تواند منبع درآمد مطمئنی برای دولت باشد. نظام مالیاتی ایران پس از اجرای قانون آزمایشی مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۳۸۷ و تصویب قانون دائمی ۱۴۰۰ با چالش های قانونی و اجرایی مواجه بوده است. در این پژوهش شبیه سازی اثر افزایش شوک در نرخ مالیات بر ارزش افزوده با اعمال ۳ سناریوی مختلف (شامل ۱۲، ۱۵ و ۲۰ درصدی) بر بخش های اقتصاد ایران با استفاده از مدل تعادل عمومی. قابل محاسبه بر اساس مدل ORANI-G-Iran و جدول داده- ستانده مربوط به سال ۱۳۹۵ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که اثر افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده باعث افزایش تورم، سرمایه گذاری و کاهش تولید ناخالص داخلی و مصرف می شود.
کلیدواژه ها:
Simulation ، Value-added tax ، Iran’s economy ، ORANI-G ، CGE ، شبیه سازی ، مالیات بر ارزش افزوده ، اقتصاد ایران ، ORANI-G ، CGE
نویسندگان
رقیه سلطانی
Faculty of Economics and Accounting, Islamic Azad University, Central Tehran branch
رویا سیفی پور
Faculty of Economics and Accounting, Islamic Azad University, Central Tehran Branch
حسین موسوی
Department of Economics, Faculty of social sciences and Economic, AlZahra University
سامان ضیائی
Department of Economics, Zabul University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :