شاخص های صوری شدن معاملات در عملکرد بانکداری بدون ربا در ایران؛ بررسی موردی: تسهیلات اعطایی شعب بانک تجارت مشهد مقدس
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 20
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOR-14-3_004
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
با توجه به گذشت حدود سه دهه از اجرای قانون عملیات بانکداری بدون ربا در ایران و پدیدار شدن تحولات گسترده در نظام بانکی کشور، اکنون لازم است از دو جنبه انطباق عملکرد نظام بانکداری بدون ربا با مقررات بانکی و اصول و معیارهای شرعی (از جمله معیارهای ممنوعیت ربا، اکل مال بالباطل، ضرر و ضرار، غرر و صوری نشدن معاملات) بررسیهای علمی و تجربی صورت پذیرد.
این مقاله به شناسایی و معرفی شاخصهای صوری شدن معاملات جهت ارزیابی عملکرد نظام بانکداری بدون ربا میپردازد و این امر از آن جهت قابل ملاحظه است که به نظر میرسد در حدود سه دهه اخیر نحوه عملکرد بانکداری بدون ربا در اعطای تسهیلات، به صوری شدن روابط و قراردادهای منعقده بین طرفین معامله (کارکنان نظام بانکی و متقاضیان تسهیلات)، منتهی شده است. بر همین اساس معرفی شاخصهای کمی و معین جهت نظارت بر امر انطباق فعالیتهای نظام بانکی با اصول و معیارهای شرعی ضروری به نظر میرسد. روش تحقیق با اتکا بر منابع کتابخانهای، روش توصیفی و تحلیل محتوا است و با بهکارگیری روش میدانی، شاخصهای صوری شدن معاملات برآورد میگردد.
فرضیه مقاله این است که بیش از نیمی از معاملات شعب بانک تجارت مشهد صوری است. جامعه آماری این مطالعه تمام قراردادهای منعقد شده بین شعب بانک تجارت مشهد مقدس و مشتریان در سال ۸۹-۱۳۸۸ میباشد و با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای، ۴۵۱ مشتری که از بانک تسهیلات دریافت نمودهاند، به عنوان نمونه انتخاب شدهاند. گرچه اصل قانون عملیات بانکی بدون ربا کاملا مطابق با شرع مقدس میباشد ولی نتایج مربوط به برآورد شاخصهای صوری شدن معاملات نشان میدهد که بیش از نیمی از معاملات بانکی در شعب بانک تجارت مشهد صوری است.
کلیدواژه ها:
Criterion ، Indicator ، Superficial transactions ، Non-usury Banking ، Branches of Tejarat Bank of Mashhad ، معیار ، شاخص ، معامله صوری ، بانکداری بدون ربا ، شعب بانک تجارت مشهد
نویسندگان
محمدنقی نظرپور
Assistant Professor of Economics, Mofid University, E-mail: nazarpur@mofidu.ac.ir
محمدرضا یوسفی شیخ رباط
Academic Member of Department of Economics, Mofid University, E-mail: yousefi@mofidu.ac.ir
میمنت ابراهیمی
M.A in Economics, Mofid University, E-mail: ebrahimi.meymanat@gmail.com
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :