بهینه سازی ابعاد بازشو در خانه های روستایی مناطق جلگه ای گیلان با رویکرد کاهش مصرف انرژی؛ مطالعه موردی: شهرستان رودسر
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 43، شماره: 187
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 237
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-43-187_004
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
هدف: بر اساس آخرین ترازنامه انرژی در بازه سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ بخش زیادی از مصرف انرژی در کشور مربوط به ساختمان های مسکونی است که با رشد مصرف ۳۰/۲۷ درصد همراه بوده است؛ اجزای این ساختمان ها تحت تاثیر اقلیم، به اشکال متفاوتی رفتار می کند. در سال های اخیر، رشد ساخت وسازهای نامتعارف در مناطق جلگه ای روستایی شهرستان رودسر موجب بالا رفتن مصرف حامل های انرژی شده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بهینه نمودن ابعاد بازشو در خانه های این منطقه جهت کاستن از مصرف انرژی است.
روش پژوهش: به این منظور، ابتدا نیازسنجی وضع موجود یک نمونه ساختمان متداول مسکونی در این منطقه و سپس بهینه سازی عضو پرمصرف آن خواهد بود. در مسیر پژوهش در اولین گام از نرم افزار Climate Consultant ۶.۰ برای نیازسنجی طراحی اقلیمی ساختمان و از نرم افزار Expert Choice ۱۱ برای اولویت بندی مولفه پرمصرف از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شد. مدل سازی ساختمان موردنظر در نرم افزار Rhino۷ و شبیه سازی انرژی آن توسط افزونه های هانی بی و لیدی باگ محیط گرس هاپر انجام شد و درنهایت برای بهینه یابی پارامتریک آن از افزونه اختاپوس استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از بهینه سازی تک هدفه شدت مصرف انرژی بنا بوده است و بیانگر این است که بهینه یابی تناسبات پنجره در زون های آشپزخانه و پذیرایی به نسبت سایر زون ها، تاثیر بیشتری در کاهش مصرف انرژی بنا دارد. همچنین بازشوی دارای سایبان جبهه جنوبی زون نشیمن نسبت به بازشوی اتاق جنوبی در همان جبهه، دارای محدودیت کمتری در افزایش تناسبات بازشو است که درمجموع این جبهه شمالی و جنوبی هستند که قابلیت تنوع بیشتری در انتخاب متغیرهای تناسبات پنجره را در طراحی دارا هستند.
نتیجه گیری: به طور گزینشی از میان حالت های بهینه ای که شکل متداول تری در اجرا دارند، زون آشپزخانه با اختلاف ۵۸/۳ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال، نسبت به وضع موجود یافت شد که شاخص WWR آن برای ضلع شمالی، ۷۵/۳۱ و برای ضلع شرقی ۴۲/۸ درصد است. از کل مساحت پنجره های به کار رفته در سطوح خارجی بنا، ۳۴ درصد مربوط به جبهه شمالی، ۲۹ درصد جنوبی، ۲۳ درصد شرقی و ۱۴ درصد در جبهه جنوبی، میانگین شرایط بهینه در این بنا بوده است. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از میانگین بهینه یابی زون ها، با کاهش شاخص WWR در ضلع های جنوبی و شمالی زون اتاق شمالی و رساندن آن به ترتیب به ۵۴/۱۶ و ۸۷/۲ درصد، می توان شدت مصرف انرژی را به مقدار ۵۲/۳ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال نسبت به وضع موجود کاهش داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
معصومه فتوکیان
Department of Architecture, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
نرجس فلکیان
Department of Architecture, Ramsar Branch, Islamic Azad University, Ramsar, Iran.
مهدیه میرمیران
Department of Architecture, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
محمدرضا واعظی
Department of Architecture, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :