مقایسه کارایی روش های نمونه برداری، شکل و ابعاد کوآدرات در برآورد جمعیت علف های هرز مزارع ذرت تحت سیستم های آبیاری مختلف
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 5
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFCS-55-3_010
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
در برنامه ریزی مدیریت علف های هرز، مهمترین مرحله شناخت جمعیت علف های هرز می باشد که با نمونه برداری آغاز می شود. به منظور بررسی کارایی روش های نمونه برداری تصادفی، زیگزاگ و قطری به ترتیب با ۲۸، ۲۹ و ۲۸ واحد نمونه برداری، شکل (مربع و مستطیل) و ابعاد کوآدرات (۲۵/۰ متر مربع و یک متر مربع) در برآورد جمعیت علف های هرز مزارع ذرت تحت سیستم های آبیاری قطره ای، نشتی و بارانی، پژوهشی در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ در شش مزرعه ذرت (Zea mays L.) انجام شد. به منظور برآورد دقت روش های نمونه برداری، ابتدا قطعه مورد مطالعه با روش نمونه برداری شبکه بندی معیار به ابعاد ۵ متر × ۵ متر (۱۷۱ نقطه نمونه برداری) شبکه بندی و در محل تلاقی خطوط با استفاده از کوآدرات مربع (۱۰۰×۱۰۰ سانتی متر)، مساحتی معادل یک متر مربع مورد بررسی قرار گرفت و داده های مربوط به تراکم و تنوع گیاهچه های علف های هرز به تفکیک گونه در مرحله چهار برگی ذرت و پیش از کاربرد علف کش طی یک مرحله ثبت شد. نتایج نشان داد که صرف نظر از شکل کوآدرات و روش نمونه برداری، کوآدرات های یک متر مربعی در مقایسه با ابعاد کوچک تر کوآدرات، برآورد بهتری از تنوع گونه ای و تراکم جمعیت علف های هرز در مزارع ذرت تحت سه سیستم آبیاری داشتند. اما هنگامی که تنها تراکم علف های هرز مد نظر باشد، استفاده از کوآدرات مستطیل شکل ۲۵/۰ متر مربعی (۱۰۰ × ۲۵ سانتی متر) توانست برآورد تراکم علف های هرز را با دقت قابل قبولی انجام دهد. با توجه به متفاوت بودن الگوی خیس شدن خاک در سیستم های آبیاری مختلف و به تبع آن ظهور علف های هرز و نحوه پیمایش در هر روش نمونه برداری، روش های نمونه برداری برآوردهای متفاوتی از تراکم جمعیت علف های هرز نشان دادند؛ به طوری که روش نمونه برداری قطری در سیستم آبیاری قطره ای و روش های نمونه برداری زیگزاگ و تصادفی در سیستم های آبیاری بارانی و نشتی، خطای کمتری را در مقایسه با روش نمونه برداری شبکه بندی معیار نشان دادند. این در حالی است که در بررسی تک گونه های علف های هرز، روش نمونه برداری سیستماتیک قطری در هر سه سیستم آبیاری کمترین خطا را در دقت برآورد تراکم گونه های مورد مطالعه در مقایسه با روش شبکه بندی معیار نشان داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی غفاری
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
مصطفی اویسی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
حسن علیزاده
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :