تاثیر مصرف ورمی کمپوست، نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و بیوسولفور بر عملکرد و ترکیب اسانس اندام رویشی در کشت پایدار گشنیز (Coriandrum sativum L.)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFCS-55-3_007
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر مصرف کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و ترکیب اسانس اندام رویشی در کشت پایدار گیاه دارویی گشنیز، آزمایشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با دوازده تیمار و سه تکرار در شهرستان تهران در سال ۱۳۹۸ اجرا شد. تیمارها شامل ۱- ورمیکمپوست (۱۰ تن در هکتار)، ۲- نیتروکسین، ۳- بیوسوپرفسفات، ۴- بیوسولفور، ۵- ورمیکمپوست + نیتروکسین، ۶- ورمیکمپوست + بیوسوپرفسفات، ۷- ورمیکمپوست + بیوسولفور، ۸- نیتروکسین + بیوسوپرفسفات، ۹- نیتروکسین + بیوسولفور، ۱۰- بیوسوپرفسفات + بیوسولفور، ۱۱- کود شیمیایی و ۱۲- شاهد (عدم مصرف کود) بودند. نتایج نشان داد که تیمارها تاثیر معنیداری بر صفات مورد مطالعه داشتند؛ بهطوریکه بیشترین عملکرد اندام رویشی (۳/۳۸۳۳ کیلوگرم در هکتار) در تیمار تلفیقی ۱۰ تن ورمیکمپوست و نیتروکسین و بیشترین میزان اسانس (۲۵۴/۰ درصد) و عملکرد اسانس (۷۰/۷ کیلوگرم در هکتار) در تیمار تلفیقی نیتروکسین و بیوسوپرفسفات حاصل شد. در بررسی اجزای اسانس، بیشترین میزان کاریوفیلناکساید (۱۳/۴۰ درصد) در شاهد، بیشترین میزان تریمتیلپنتادکانون (۸۹/۳۷ درصد) در تیمار تلفیقی ورمیکمپوست و بیوسوپرفسفات، بیشترین میزان اندکانال (۸۴/۱۱ درصد) و اییکاریوفیلن (۱۸/۸ درصد) در تیمار تلفیقی نیتروکسین و بیوسوپرفسفات، بیشترین میزان هگزادکانوئیکاسید (۹۵/۷ درصد) در تیمار بیوسوپرفسفات و بیشترین میزان دودکانال (۲۷/۱۱ درصد) در تیمار کود شیمیایی بهدست آمد. بهطور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد برخی کودهای آلی و زیستی، به ویژه مصرف تلفیقی نیتروکسین و بیوسوپرفسفات در مقایسه با کود شیمیایی، نقش بارزی در افزایش عملکرد و کمیت و کیفیت اسانس اندام رویشی گشنیز داشتند
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حامد قاسمی طبسی
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و علوم پایه، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
محمدتقی درزی
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و علوم پایه، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
محمد رضا حاج سید هادی
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و علوم پایه، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :