بررسی نظام گفتمانی شوشی در داستان سیاوش
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 12، شماره: 48
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 130
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-12-48_002
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
چکیده
در نظام گفتمانی شوشی، گفتمان بیشتر تابع شرایط عاطفی و احساسی است که شوشگران از آن پیروی میکنند. به این معنا که این نظام گفتمانی مبتنی بر کنش کنشگران نبوده و معنای متن با توجه به رابطه شوشگران با عناصر پیرامون متن شکل میگیرد. دو نظام گفتمانی حسی-ادراکی و تنشی-عاطفی، به عنوان دو زیرمجموعه از نظام گفتمانی شوشی محسوب میشوند. در این دو نظام، احساس و ادراک و تنشهای عاطفی شوشگران، بیشترین سهم را در خلق معنای متن داشته و به این ترتیب اثر ادبی را از حیطه یک گفتمان صرفا کنشی و ساختاری فراتر برده و روابط درونی آن را به چالش میکشند. نظام گفتمانی حسی-ادارکی بیانگر حضور فعال حواس پنجگانه انسان در شکلگیری معنا است و نظام تنشی-عاطفی نیز به بررسی تنشهای روحی و عاطفی شوشگران پرداخته، تا نقش آنها را در ایجاد شرایط متفاوت معنایی، تبیین کند. در این پژوهش با بررسی داستان سیاوش در شاهنامه، به تبیین این نکته پرداخته خواهد شد که شخصیتهای این داستان از مرز یک کنشگر عبور کرده و بسیاری از اعمال و رفتار آنها در حیطه گفتمان شوشی جای میگیرد. به این نحو که احساسات بیرونی آنها در قالب گفتمان حسی-ادراکی و از طریق حواس پنجگانه نمود مییابد و تنشها و احساسات درونی آنها نیز از طریق گفتمان تنشی-عاطفی مشخص میشود. به این ترتیب گفتمان شوشی باعث عبور از ساختارگرایی محض میشود؛ به گونه ای که تحلیل از حد یک طبقهبندی صوری و خوانشی ابژکتیو فراتر می رود وبه این ترتیب معنا با توجه به نظامهای گفتمانی موجود در متن پدید میآید که لزوما کنشی نیستند، لذا با نظامی حسی – ادراکی، زنده، سیال و پویا مواجه خواهیم بود.
کلیدواژه ها:
Key terms: Perceptive dialog ، emotional dialog ، action ، Shavash ، Shahnameh ، Siavash ، کلیدواژه ها: گفتمان حسی ادراکی ، گفتمان تنشی عاطفی ، کنش ، شوش ، شاهنامه ، سیاوش
نویسندگان
فهیمه خراسانی
دانشگاه تربیت مدرس
غلامحسین غلامحسین زاده
دانشگاه تربیت مدرس
حمیدرضا شعیری
دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :