بررسی ساختار دیباچه مثنویها تا قرن هفتم هجری
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 15، شماره: 59
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 54
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-15-59_002
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
این پژوهش بر آن است تا دیباچه مثنویها را با روش تحقیق کیفی از نوع تحلیلی- توصیفی و شیوه متنپژوهی واکاوی کند. یافتهها نشان میدهد: با اینکه ساختار دیباچههای منسجم تلفیقی از حمد، نعت و مدح است و تکرار این ساختار مثلثی در هم تنیده، آن را به کلان- الگوی معیاری برای تمامی مثنویهای دیباچهدار فارسی تبدیل کرده است که از مثنویهای نخستین تا ادوار بعد، گسترش و تحول بحثبرانگیزی مییابد؛ اما اجزای این الگو تحت تاثیر اوضاع سیاسی، اجتماعی و دینی عصر، حماسی، غنایی و عرفانی بودن موضوع مثنوی، سلیقه رایج زمان و نگرش و شخصیت مثنویسرا در نوسان است. افزون بر این، نبود دیباچه در برخی مثنویها سوال برانگیز است؛ پارهای دیگر دیباچه منثور و بعضی شروعی رمزی دارد.
کلیدواژه ها:
structure of the preface of the Masnavi ، lack of preface ، with preface ، special preface ، exhortational preface ، proverbial prefaces . ، ساختار دیباچه در مثنوی ، بدون دیباچه ، دیباچه دار ، دیباچه خاص ، دیباچه رمزی ، دیباچه منثور.
نویسندگان
زهرا ریاحی زمین
دانشگاه شیراز
لیلا امیری
دانشگاه شیراز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :