نشانه های عرفان ایرانی- اسلامی در آثار سه عارف آندلسی: ابن عربی، ابن عباد رندی و سن خوان دلا کروز
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 15، شماره: 61
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 119
فایل این مقاله در 32 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-15-61_006
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
این مقاله برآن است تا طبق رویکرد پژوهشی تاریخی تحلیلی و نیز روش شناسی عرفان تطبیقی، به این مساله پاسخ دهد که آیا تالیفات عارفان ایرانی، به ویژه آنها که به زبان فارسی نوشته شده اند، نزد صوفیان آندلس، اثرگذار بوده است یا خیر. نتایج به دست آمده نشان می دهد عرفای مسلمان آندلس مانند ابن مسره، ابن عربی و ابن عباد رندی با تاثیرپذیری از اندیشهها و کتابهای اندیشمندان شرق جهان اسلام، بهویژه عارفان ایرانی، به پیشرفت این جریان فکری در آندلس کمک کردند و تالیفات آنان در کنار کتابهای نویسندگان ایرانی که به آندلس میرسید، باعث شد عرفان و تصوف، به قدری در اسپانیای قرون وسطی ریشه بدواند که تسلط دوباره مسیحیان و اخراج مسلمانان از آن سرزمین نیز نتواند باعث از بین رفتنش شود. سنخوان دلا کروز، معروفترین شاعر و عارف مسیحی اسپانیا، سرودههایی دارد که در درونمایه، تصاویر و کاربرد اصطلاحات تخصصی با آثار عارفان ایرانی، اشتراکاتی چشمگیر دارد. از آنجا که محیط جغرافیایی و دوره تاریخی زندگی سنخوان، موید ارتباط او با مسلمانان و دسترسی به کتب عرفان اسلامی است، باید گفت که اشتراکات یاد شده، فراتر از توارد محتمل بین شاعران است و از بهرهمندی وی از میراث فکری عرفای مسلمان ایرانی حکایت دارد.
کلیدواژه ها:
Comparative Mysticism ، Persian-Islamic Mysticism ، Andalusian Mysticism ، Ibn- Arabi ، Ibn- Abbad of Ronda ، San Juan de la Cruz ، عرفان تطبیقی ، عرفان ایرانی اسلامی ، عرفان آندلس ، ابن عربی ، ابن عباد رندی ، سن خوان دلا کروز
نویسندگان
عاطفه وحیدنیا
دانشگاه تربیت مدرس
غلامحسین غلامحسین زاده
دانشگاه تربیت مدرس
نجمه شبیری
دانشگاه علامه طباطبایی
ناصر نیکوبخت
دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :