چشم پناه ها در شعر فارسی
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 11، شماره: 46
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-11-46_006
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
هدف این مقاله در ابتدا اذعان به این نکته است که باور به شور چشمی یا چشم زخم در میان ملتهای مختلف از گذشته های دور، پیشینه ای دیرباز دارد و مردم برای رویارویی با حوادث ناشی از آن و دفع بلا از از ابزار و اوراد و گیاهان خاصی به عنوان باطل سحر بهره می بردند. در این مقاله ابعاد و جنبه های گوناگون این باور عامه را در اشعار کلاسیک فارسی کاویده ایم و دریافته ایم شاعران، علاوه بر آنکه با بیان این باور تصویری روشن از جامعه خود ارائه داده اند، به کمک این باورها به تصویر سازی دست زده و بر زیبایی شعر خود افزوده اند. شاعران نه تنها به بسیاری از ابزارهای دفع چشم زخم در باور عامه اشاره کرده اند، بلکه برخی این آداب و رسوم همگانی را نیز شرح داده اند. آنان با بهره گیری از این باورهای دیرینه و فراگیر، مضمونها و تصویرهای شگفتی آوری در آثارشان پدید آورده اند.
کلیدواژه ها:
Key Terms: spells cast by evil eyes ، Farsi poems and common beliefs ، evil eyes ، کلیدواژه ها: چشم زخم ، شعر فارسی و باورهای عامه ، باورهای عامه ، شورچشمی ، چشم پناه ها (ابزارهای دفع چشم زخم).
نویسندگان
غلامحسین غلامحسین زاده
دانشگاه تربیت مدرس
افسون قنبری
دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :