بهینه سازی کشت بافت گیاه تاتوره به وسیله عصاره مخمر با هدف افزایش میزان تولید تروپان آلکالوئیدها
محل انتشار: فصلنامه زیست فناوری، دوره: 10، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 6
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BIOT-10-3_006
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1403
چکیده مقاله:
گیاه تاتور(Datura stramonium) منبع غنی از تروپان آلکالوئیدهای اسکوپولامین و هیوسیامین به عنوان آنتاگونیست رقابتی استیل کولین است. تجمع متابولیت های ثانوی معمولا در پاسخ به الیسیتورهای مختلف و مولکول های سیگنالی اتفاق می افتد. در این پژوهش اثر عصاره مخمر به عنوان الیسیتور زیستی بر تولید تروپان آلکالوئیدهای هیوسیامین و اسکوپولامین مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای گیاه تاتوره پس از ضدعفونی سطحی در محیط کشت جامد MS نیم برابر حاوی عصاره مخمر در غلظت های (صفر، ۱/۵ و ۳گرم در لیتر) کشت داده شد. یک ماه پس از جوانه زنی، تولید تروپان آلکالوئیدهای گیاهچه های تاتوره با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) اندازه گیری شد. همچنین میزان پروتئین کل و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیداتیو کاتالاز و پراکسیداز به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. با توجه به نتایج، میزان وزن تر ریشه و بخش هوایی گیاهچه های تاتوره در غلظت ۱/۵گرم در لیتر عصاره مخمر به ترتیب حدود ۲ و ۴ برابر افزایش نشان داد. عصاره مخمر با غلظت ۱/۵گرم در لیتر، موجب افزایش حدود ۱/۷ برابری هیوسیامین در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی و ۲/۵ برابری اسکوپولامین ریشه گیاهچه های تاتوره شد. علاوه بر این میزان پروتئین کل و فعالیت کاتالازی و گایاکول پراکسیدازی گیاهان تیمارشده با عصاره مخمر غلظت ۱/۵گرم در لیتر تقریبا مشابه گیاهان شاهد بود. در مجموع، عصاره مخمر با غلظت ۱/۵گرم در لیتر می تواند به عنوان کاندیدای خوبی در گیاه تاتوره استرامونیوم برای افزایش میزان تولید هیوسیامین و اسکوپولامین با ارزش دارویی بالا باشد.
کلیدواژه ها:
Antioxidant Enzyme ، Scopolamine ، Total Protein ، Hyoscyamine ، آنزیم های آنتی اکسیداتیو ، اسکوپولامین ، پروتئین کل ، هیوسیامین
نویسندگان
پریسا فتحی رضایی
Biology Department, Sciences Faculty, University of Maragheh, Maragheh, Iran
المیرا راکعی بناب
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :