اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر خودمهارگری و طرحواره ظاهر در زنان چاق فاقد رژیم غذایی
محل انتشار: مجله سلامت و مراقبت، دوره: 25، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HCJ-25-1_003
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: از شایعترین مشکلات روانشناختی زنان مبتلا به چاقی، خودمهارگری پایین و طرحواره ظاهری است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر خودمهارگری و طرحواره ظاهر در زنان چاق فاقد رژیم غذایی، انجام گرفت.
روش کار: طرح پژوهشی نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان با شاخص توده بدنی بالای ۳۰ مراجعه کننده به کلینیک تغذیه و درمان چاقی نور در شهر ری در سال ۱۴۰۰ بود. حجم نمونه شامل ۳۰ نفر از جامعه مذکور بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برای گروه آزمایش، گروه درمانی شناختی رفتاری در ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای در طول چهار هفته اجرا شد، در حالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خودمهارگری (۲۰۰۴) و پرسشنامه طرحواره ظاهری (۲۰۰۴) بود که برای هر دو گروه، یک بار پیش از مداخله (یک روز پیش از شروع آموزشها)، یک بار پس از مداخله (یک روز پس از اتمام جلسات آموزشی) و یک بار چهار هفته بعد از مداخله تکمیل شدند. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری بر خودمهارگری و طرحواره ظاهر در مراحل پسآزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشت (۰/۰۵< p). براساس نتایج، این روش به طور معناداری بر بهبود خودمهارگری (۷۶/۵۵۱F=، خودارزیابی (۴۴/۱۰۲F=، ۰/۰۱< p) و خودانگیزشی (۱۳۶/۴۳F=، ۰/۰۱< p) در زنان چاق فاقد رژیم غذایی اثربخش بوده است.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری به طور معناداری سبب بهبود خودمهارگری و طرحواره ظاهر در افراد مورد مطالعه شده است، بنابراین استفاده از این مداخله برای زنان چاق فاقد رژیم غذایی پیشنهاد میشود.
کلیدواژه ها:
Self-control ، Appearance Schema ، Women ، Obesity ، Cognitive Behavioral Group Therapy ، خود مهارگری ، طرحواره ظاهر ، زنان ، چاقی ، گروه درمانی شناختی رفتاری
نویسندگان
جعفر پویان مهر
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran.
محمد زارع نیستانک
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran.
فاطمه سادات طباطبایی نژاد
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran.
حسن خوش اخلاق
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :