تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد بازیابی خدمت در بیمارستان های دولتی شهر اهواز: نقش میانجی اخلاق حرفه ای و کار عاطفی
محل انتشار: مجله سلامت و مراقبت، دوره: 23، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 1
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HCJ-23-3_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: بهبود و بازیابی خدمات در بیمارستان ها و سایر مراکز درمانی برای سلامت جامعه بسیار مهم بوده و تاثیر بسزایی در رضایت بیماران دارد. از عوامل ارتقادهنده خدمات در این مراکز وجود رهبری تحول آفرین، اخلاق حرفه ای و کار عاطفی است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد بازیابی خدمت با نقش میانجی اخلاق حرفهای و کار عاطفی در بیمارستانهای دولتی شهر اهواز انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. از میان کارکنان بیمارستانهای دولتی شهر اهواز که در ارتباط مستقیم با مراجعین بودند، تعداد ۳۸۴ نفر به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری تحول آفرین بس و اولیو (۲۰۰۰)، کار عاطفی دیفندورف (۲۰۰۵)، عملکرد بازیابی خدمات بوشوف و آلن (۲۰۰۰) و اخلاق حرفه ای میلر و همکاران (۲۰۰۲) استفاده شد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل مسیر) با بکارگیری نرم افزارهایSPSS وSmartPls انجام گردید.
یافته ها: یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رهبری تحول آفرین، کار عاطفی و اخلاق حرفه ای، به ترتیب با ضرائب مسیر ۱۴۹/ ۰، ۴۱۳/ ۰ و ۱۹/ ۰ بر عملکرد بازیابی خدمت، تاثیر معنادار دارند. نقش میانجی کار عاطفی و اخلاق حرفه ای نیز تایید شد.
نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان داد رهبری تحول آفرین به افزایش عملکرد بازیابی خدمت منجر میشود و از طرفی کار عاطفی و اخلاق حرفه ای نیز عملکرد بازیابی خدمت کارکنان بیمارستان را افزایش میدهند. بنابراین پیشنهاد میگردد مدیران بیمارستانها سعی در انطباق رفتارهای خود با معیارهای رفتاری یک رهبر تحول آفرین نمایند تا به تبع آن کار عاطفی و اخلاق حرفه ای و در نتیجه عملکرد بازیابی خدمت کارکنان بیمارستانها ارتقا یابد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه معارفی
Department of Public Administration, Payame Noor University, Tehran, Iran
محسن نونچی
Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Ahwaz Branch, Ahwaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :