اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی بر عاطفه خودآگاه بیماران مبتلا به سرطان
محل انتشار: مجله سلامت و مراقبت، دوره: 25، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 1
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HCJ-25-2_002
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1403
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: آمار بالای ابتلا به اختلالات روانی در افراد مبتلا به سرطان نشاندهنده آن است که این بیماری تهدیدی جدی برای سلامت روان افراد است. احساس ناامیدی، بیارزشی و بیکفایتی که در نهایت منجر به احساس شرم و گناه میشود، در افراد مبتلا به سرطان بسیار دیده میشود. در راستای کمک به کاهش احساس شرم و گناه در این بیماران، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی بر عاطفه خودآگاه این بیماران انجام شد.
روش: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل بیماران مبتلا به سرطان مراجعهکننده به مرکز درمان بیماران سرطانی امید شهر اصفهان در شش ماهه اول سال ۱۳۹۸ بودند. از میان افرادی که شایعترین انواع سرطان در این مرکز، یعنی سرطان های تخمدان، سینه، ریه و غدد لنفاوی را داشته و همگی در مرحله اول بیماری بودند، تعداد ۴۵ بیمار به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایدهی شدند (هر گروه ۱۵ نفر). پس از شروع مداخله تعداد ۱ نفر در گروه آزمایش اول، ۱ نفر در گروه آزمایش دوم و ۲ نفر در گروه کنترل، از ادامه حضور در پژوهش انصراف دادند. بر این اساس تعداد ۴۱ بیمار مبتلا به سرطان در پژوهش باقی ماندند. گروه های آزمایش مداخلات درمانی مربوط به درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقتدرمانی را طی ده هفته به صورت هفته ای یک جلسه ۹۰ دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی است که گروه کنترل، مداخلات را دریافت نکرده و در انتظار دریافت این درمان ها بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه عاطفه خودآگاه (TOSCA) تانگنی و همکاران (۱۹۸۹) بود. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آن توسط نرم افزار SPSS-۲۳ با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی صورت گرفت.
یافته ها: در گروه درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، میانگین نمرات عاطفه خودآگاه مثبت در مراحل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بهترتیب برابر با ۳۲/۱۴، ۳۹/۲۸ و ۳۸/۱۴ و میانگین این نمرات برای عاطفه خودآگاه منفی برابر با ۱۰، ۷/۲۸ و ۷/۷۱ بود. در گروه شفقت درمانی، میانگین نمرات عاطفه خودآگاه مثبت در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با ۳۳، ۳۹/۷۱ و ۳۸/۵۷ و میانگین این نمرات برای عاطفه خودآگاه منفی بهترتیب برابر با ۸/۹۲، ۶/۵۰ و ۷/۰۷ بود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر تنظیم هیجان و شفقت درمانی هر دو بر عاطفه ی خودآگاه بیماران مبتلا به سرطان موثر بوده (۰/۰۰۱
سرطان بوده و تفاوتی بین دو روش در این تاثیر وجود نداشت. لذا، میتوان با انجام مداخلات روانشناختی فوق، احساس شرم و گناه را در افراد مبتلا به سرطان کاهش و عاطفه مثبت آنها را افزایش داد.
کلیدواژه ها:
Emotional Regulation Psychotherapy ، Compassion Therapy ، Self-conscious Affect ، Cancer ، درمان مبتنی بر تنظیم هیجان ، شفقت درمانی ، عاطفه ی خودآگاه ، سرطان
نویسندگان
یگانه یاوری
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran
حسن خوش اخلاق
Department of Psychology, Naein Branch, Islamic Azad University, Naein, Iran
محمدرضا شعربافچی زاده
Department of Psychiatry, University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :