پیمانهای بینالمللی زیستمحیطی
محل انتشار: دومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,269
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CAGE02_033
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1385
چکیده مقاله:
با توجه به رشد روزافزون آلودگی و تخریب محیط زیست و نیز بروز بحرانهای پی در پی زیستمحیطی، از سوی دولتهای مختلف برای جلو گیری از تخریب بیشتر محیط زیست از حدود پنج دهه قبل پیمان های بین المللی متعددی منعقد گردید. به طوریکه تاکنون حدود 280 پیمان و موافقتنامه بینالمللی و منطقهای در زمینه حفاظت محیط زیست و مسائل مرتبط با آن منعقد شده است که از این میان حدود 70 پیمان (کنوانسیون) و الحاقیه (پروتکل) جنبه جهانی داشته و مابقی منطقهای بوده است. عزم جهانی برای حفاظت محیط زیست با تشکیل اولین کنفرانس جهانی سازمان ملل متحد درباره انسان و محیط زیست معروف به پیمان استکهلم در 5 ژوئن 1972 در استکهلم سوئد جنبه عینی پیدا کرد، به طوریکه حقوق برخورداری انسان از محیط زیست سالم هم تراز با حقوق بشر شناخته شد. دو اصل اساسی این پیمان شامل :
- انسان ها موضوع اصلی هرگونه توسعه هستند. برخورداری از سلامت و تواناییهای جسمی و روحی جزء حقوق انسانها در انطباق با طبیعت است.
- حق توسعه باید مشروط بر این باشد که نیاز نسل کنونی و آینده، با توجه به توسعه و محیط زیست، به طور عادلانه مراعات شود.
در ادامه و حدود 20 سال بعد با تشکیل کنفرانس زمین در سال 1992 در ریودوژانیرو برزیل (معروف به کنفرانس ریو) و تصویب بیانیه ریو در 27 اصل، دستور کار 21 و دو پیمان مهم، فصل تازهای در زمینه همکاریهای بینالمللی برای حفاظت محیط زیست گشوده شد. در این بخش، چکیده و خلاصهای از اطلاعات کلی تعدادی از پیمانها و پروتکلهایی که در زمینه محیط زیست مورد پذیرش دولت جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مرجع ملی، اجرای اکثر آنها را بر عهده دارد، جهت معرفی بیشتر درج گردیده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد یزدی
عضو هینت علمی دانشکده علوم زمین- دانشگاه شهید بهشتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :