ارزیابی مزارع موجود آبزی پروردی دریایی استان مازندران بر مبنای معیارهای مکانی
محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون شیلات، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 83
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFST-10-4_007
تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1403
چکیده مقاله:
با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهرهگیری از روشهای نوین مانند آبزیپروری دریایی میتواند منبع مطمئنی برای تهیه و تامین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعهی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی پروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران می باشد.
در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزیپروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهره گیری شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزیپروری موجود (۹ مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته میشود.
نتایج نشان میدهد، موقعیت مزارع حاضر میتواند به مناطق مطلوبتر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعهی ۱ و ۲ واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین مقدار مطلوبیت میباشند. همچنین نتایج وزندهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان میدهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزیپروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروهها میباشد (۴۰۳۴/۰) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (۳۸۰۸/۰) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (۲۱۶۸/۰) وزن بیشتری داده شده است.
یافته های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهوارهای را در ارزیابی و مکانیابی آبزیپروری دریایی نشان میدهد.
کلیدواژه ها:
Marine aquaculture ، spatial analysis ، Geographic Information System (GIS) ، Analytic Hierarchy Process (AHP) ، Mazandaran Coast. ، آبزی پروری دریایی ، تحلیل مکانی ، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، سواحل مازندران.
نویسندگان
الهام حق شناس
M.Sc. Graduate, Department of Environment, Faculty of Natural Resources & Marine Sciences (FNRMS), Tarbiat Modares University (T.M.U.), Noor, Iran.
مهدی غلامعلی فرد
Assistant Professor, Department of Environment, Faculty of Natural Resources & Marine Sciences (FNRMS), Tarbiat Modares University (T.M.U.), Noor, Iran.
نعمت الله محمودی
Assistant Professor, Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources & Marine Sciences (FNRMS),Tarbiat Modares University, Noor, Mazandaran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :