ارزیابی شخصیت و منبع کنترل در بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 14

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CPAP-22-2_017

تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1403

چکیده مقاله:

مقدمه: باتوجه به شیوع بالای ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری های کرونر قلب در جهان و مخصوصا ایران، هدف این مطالعه ارزیابی شخصیت و منبع کنترل در بیماران مبتلا به  بیماری های کرونر قلب با افراد سالم است.  روش: در این مطالعه توصیفی از نوع علی - مقایسه ای، ۳۵ بیمارمرد مبتلا به بیماری کرونرقلب مراجعه کننده به مراکز قلب و عروق بیمارستان های شهرساری و ۳۵  نفر از همراهان مرد بیماران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (NEO)  و مقیاس کانون کنترل راتر (RLOC) استفاده شد. داده ها با استفاده  از  نرم افزار SPSS۲۳ و آمار توصیفی و استنباطی، در سطح معنی داری ۰۵. P≤۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: یافته ها نشان داد، بیماران مبتلا به بیماری کرونر قلب در مقایسه با افراد سالم، در چهار عامل شخصیتی روان رنجورخویی (۰.۰۰۷ )، برون گرایی (۰.۰۲)، گشودگی (۰.۰۴) و توافق (۰.۰۲) تفاوت معنی دار داشتند؛ اما در عامل وجدانی بودن ( ۰.۸۸) ، بین دو گروه تفاوت معنی دار مشاهده نشد. اگر چه تفاوت نمره منبع کنترل دو گروه گرچه معنی دار نبود(۰.۰۵۱)، اما در گروه بیماران، این نمره کمتر از نقطه برش بودکه بیانگر وجود منبع کنترل بیرونی تر بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب نسبت به  افراد سالم است. بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد، بیماران مبتلا به بیماری های کرونر قلب و افراد سالم از نظر تیپ های شخصیتی روان رنجورخویی، برون گرایی، گشودگی و توافق  با هم تفاوت دارند. همچنین بیماران نسبت به افراد سالم دارای منبع کنترل بیرونی تری هستند؛ لذا پیشنهاد می شود، به ویژگی ها شخصیتی در بیماران عروق کرونر توجه بیشتری شود.

کلیدواژه ها:

شخصیت ، منبع کنترل ، کرونر قلب ، پنج عامل بزرگ شخصیت

نویسندگان

مائده باقری

استادیار مرکز تحقیقات روان تنی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

مریم ستوده اصل

دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی، گروه روان شناسی تربیتی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران .

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Sarrafzadegan N, Mohammadifard N. Cardiovascular Disease in Iran in the ...
  • Gidron Y. Psychosocial Factors in Coronary Heart Disease. Behavioral Medicine: ...
  • Daníelsdóttir HB, Jylhävä J, Hägg S, Lu Y, Colodro-Conde L, ...
  • Georgescu D, Duiu A, Cheiban T, Mazilu T, Rotariu A, ...
  • Pedersen, S. S., & Denollet, J. Type D personality, cardiac ...
  • نمایش کامل مراجع