ارزیابی مقایسه ای کارکرد شاخص های ضریب تاثیر (IF) IPP، SJR، SNIP در معرفی مجلات معتبر حوزه های علوم اجتماعی، فنی مهندسی و پزشکی
محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 6، شماره: 11
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 87
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSCI-6-11_010
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1403
چکیده مقاله:
هدف: این پژوهش با هدف شناسایی تفاوت شاخص ضریب تاثیر (IF) در معرفی مجلات علمی برتر حوزه های علمی نسبت به شاخص های SJR، SNIP و IPP انجام شده است.روش شناسی: پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش اجرا از نوع مطالعه علم سنجی- تطبیقی، با رویکرد تحلیلی است. جامعه این مقاله مجلات علمی برتری است که در چارک اول (Q۱) گزارش استنادی نشریات قرار دارند که شامل ۱۰۹۳ عنوان در حوزه های پزشکی، مهندسی و علوم اجتماعی است. داده های مورد نیاز از طریق جستجوی برخط در گزارش استنادی نشریات، پایگاه استنادی اسکوپوس و سایمگو جمع آوری شده است. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها، برای سنجش نرمال بودن داده ها از آزمون های آماری کلموگروف اسمیرنف و برای پاسخ به سوالات از تحلیل عاملی اکتشافی مبتنی بر نرم افزار «اس پی اس اس، ویرایش ۲۳» استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان دادند در حوزه های مهندسی و علوم اجتماعی، اختلاف میانگین دو شاخص IF و SJR معنی دار و در حوزه پزشکی اختلاف میانگین این دو شاخص معنی دار نبوده است. در هر سه حوزه اختلاف میانگین دو شاخص IF و SNIP معنی دار است. در حوزه های پزشکی و علوم اجتماعی، اختلاف میانگین دو شاخص IF و IPP معنی دار و در حوزه مهندسی معنی دار نبوده است. در حوزه علوم اجتماعی شاخصهای SJR ،SNIP و IPP دارای هم بستگی بالا و شاخص IF با سایر شاخص ها هم بستگی بالایی ندارد. در حوزه مهندسی و علوم پزشکی شاخص های IF، SNIP و IPP دارای هم بستگی بالا و شاخص SJR با سایر شاخص ها هم بستگی بالایی ندارد.نتیجه گیری: بر اساس نتایج، استفاده از شاخص های مختلف در موضوعات گوناگون، نتایج متفاوتی ارائه می دهد و انتخاب شاخص دقیق تر در هر حوزه، با توجه به میزان نزدیکی و اختلاف این تفاوت ها باید صورت گیرد. در حوزه علوم اجتماعی به ترتیب شاخص های SJR، SNIP و IPP و در حوزه مهندسی و علوم پزشکی به ترتیب شاخص های IF، SNIP و IPP به دلیل بیشترین شباهت در رتبه بندی مجلات این حوزه ها، شاخص های مناسب تری برای استناد و تصمیم گیری هستند. استفاده از شاخص IF در حوزه علوم اجتماعی و شاخص SJR در حوزه های مهندسی و علوم پزشکی به دلیل نبود هم بستگی با سایر شاخص ها چندان مناسب به نظر نمی رسد و به طور کلی به کارگیری دو شاخص IPP و SNIP در تمام حوزه های موضوعی، شاخص های بهتر و قابل اعتمادتری هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
داریوش مطلبی
دانشیار دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام شهرری
نگین حاجی الهیار
کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
نجلا حریری
استاد گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :