ارزیابی آلودگی رسوبات به عناصر سنگین با استفاده از داده های ژئوشیمیایی و شاخص های آلودگی (مطالعه موردی: حوضه عراقی در شهرستان اسفراین)
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 55، شماره: 9
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 12
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-55-9_006
تاریخ نمایه سازی: 6 آذر 1403
چکیده مقاله:
فلزات سنگین بر اثر فعالیتهای مختلفی می توانند در محیط انتشار یافته و سلامتی افراد جامعه را به خطر اندازد. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر به بررسی آلودگی رسوبات حوضه آبریز عراقی به عناصر سنگین پرداخته است. بدین منظور ۲۴ نمونه رسوب برداشت و غلظت ۱۱ عنصر سنگین شامل As،Cd ،Co ، Cr ،Cu ، Fe، Mo، Ni ، Pb، V و Al مورد بررسی و برای سنجش آلودگی از شاخص های آلودگی استفاده گردید. بر اساس محاسبه شاخص غنی شدگی و بر اساس تقسیمبندی چن (۲۰۰۷) عناصر مولیبدن( با میانگین ۹۱/۰)، مس( با میانگین ۹۲/۰) و آهن( با میانگین ۹۶/۰) در زمره عناصر بدون غنی شدگی( کمتر از ۱) و عناصر سرب، کادمیوم، کروم، آرسنیک، نیکل، کبالت و وانادیوم در محدوده غنی شدگی اندکی در منطقه قرار دارند. بر اساس این شاخص و شاخص درصد عوامل انسان زاد یا ضریب آنتروپوژنیک منشاء همه عناصر موردمطالعه در منطقه لیتوژنیک بوده که بر اثر هوازدگی و فرسایش واحدهای سنگی منطقه به وجود آمده است. نتایج حاصل از بررسی ضریب آلودگی، شاخص درجه آلودگی اصلاح شده، ضریب بار آلودگی و زمین انباشتگی نشان داد نمونه های رسوب در حوضه مورد مطالعه آلودگی خاصی را نشان نداده و در طبقه بدون آلودگی قرار گرفتند. میانگین ضریب شاخص ریسک اکولوژیک و ریسک اکولوژیک اصلاح شده به ترتیب برابر ۳۸/۵۰ و ۰۷/۱۱۴ بدست آمده که بر اساس طبقه بندی هاکانسون وضعیت ریسک اکولوژیک و ریسک اکولوژیک اصلاح شده رسوبات منطقه مورد مطالعه به عناصر سنگین، کم می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد معتمدی راد
. گروه آموزش جغرافیا، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.
غلامعباس فلاح قالهری
استاد اقلیم شناسی، گروه جغرافیا و گردشگری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.
حسن رضائی
استادیار اقلیم شناسی دانشگاه افسری امام علی(ع)، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :