ارسطو و دوگانه کلی جزئی
محل انتشار: دوفصلنامه منطق پژوهی، دوره: 14، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 26
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LOGIC-14-2_009
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1403
چکیده مقاله:
ارسطو از «کلی» تعریفی به دست می دهد که یان لوکاشویچ آن را، به دلیل در بر نگرفتن کلی های تهی، غیر جامع می داند. افزون بر این، تعریفی که ارسطو از جزئی به دست می دهد به دو شیوه قابل فهم است: (۱) جزئی تنها بر یک چیز حمل پذیر است، (۲) جزئی حمل ناپذیر است. این برداشت دوگانه، که در سخنان شارحان ارسطو نیز با بسامد زیادی تکرار می شوند، از یک سو، تلقی رابرت کونس و تیموتی اچ. پیکاونس که معتقدند جزئی از نظر ارسطو حمل ناپذیر است را زیر سوال می برد؛ و از دیگر سو، خود تعارضی ست که باید حل شود. در این جستار نمایان خواهد شد که اولا اشکال لوکاشویچ وارد نیست و تعریف ارسطو شامل کلی های تهی هم می شود؛ و ثانیا تعارضی که ظاهرا از تعریف جزئی برمی آید با تفکیک دو گونه حمل، یعنی «به شیوه یکنام» و «نه به شیوه یکنام»، قابل حل است.
نویسندگان
مهدی عظیمی
Associate Professor of Islamic Philosophy and Theology, Department of Islamic Philosophy and Theology, Faculty of Theology, University of Tehran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :