بررسی ارتباط پلی مورفیسم TMPRSS۶ rs۴۸۲۰۲۶۸ با کم خونی فقر آهن در جمعیت ساکن در استان کردستان: یک مطالعه ی مورد- شاهدی
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 40، شماره: 659
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 47
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-40-659_002
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: کم خونی، شرایطی است که در آن غلظت هموگلوبین (Hemoglobin) Hb و یا تعداد گلبول های قرمز خون RBC (Red blood cell) کمتر از حد طبیعی است و برای تامین نیازهای فیزیولوژیکی فرد کافی نیست. چندین پلی مورفیسم ژنتیکی مرتبط با وضعیت آهن شناسایی شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم rs۴۸۲۰۲۶۸G>A با آنمی فقر آهن در شهر سنندج بود.روش ها: در این مطالعه ی مورد- شاهدی مربوط به بهار سال ۱۳۹۴، تعداد ۱۲۰ نفر شامل ۴۰ فرد مبتلا به آنمی فقر آهن و ۸۰ فرد سالم (بر اساس نتایج تست فریتین؛ هموگلوبین، (Complete blood count) CBC و (Mean corpuscular volume) MCV) با تکنیک RFLP-PCR و آنزیم HPY۹۹I بررسی شدند.یافته ها: فراوانی ژنوتیپ های AA AG و GG در بیماران (۱۰) ۲۵، (۴) ۱۰ و (۲۶) ۶۵ درصد و در گروه سالم (۵۷) ۲۵/۷۱، (۱۷) ۲۵/۲۱ و (۶) ۵/۷ درصد بود. نسبت شانس (Odds ratio) OR ژنوتیپ GG، ۲۲ برابر نسبت به AA خطر بیماری را بیشتر می کند. همچنین، آزمون هاردی- وینبرگ (Hardy-Weinberg) نشان داد که جمعیت مورد ارزیابی در این تجزیه و تحلیل متعادل است.نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد، رابطه ی معنی داری بین ژنوتیپ GG و AA به ترتیب با بیماری و سلامتی وجود دارد (۰۰۱/۰ > P). به عبارتی، افراد دارای ژنوتیپ GG دارای HGB، MCV و Ferritin پایین تری نسبت به افراد دارای ژنوتیپ AA و AG بودند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اسراء ملکی
MSc, Kurdistan Science and Research Branch, Department of Biology, Islamic Azad University, Sanandaj, Iran
بهرام نیکخو
Associate Professor, Department of Pathology and Clinical Laboratory, School of Medicine, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
فاطمه کشاورزی
Associate Professor, Department of Biology, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :