نیازهای آموزشی خودمراقبتی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس: از دیدگاه کارشناسان و بیماران
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 40، شماره: 675
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 23
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-40-675_002
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقاله پژوهشیمقدمه: اجرای یک برنامه ی خودمراقبتی منسجم چند جانبه در بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) بر اساس نیازهای آن ها، می تواند به ارتقاء سطح سلامت در این بیماران، کمک شایانی بنماید. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نیازهای آموزشی خودمراقبتی در بیماران مبتلا به ام اس بر اساس دیدگاه کارشناسان و بیماران انجام شد.روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه ی تحلیلی- مقطعی است که در سال ۱۳۹۹ در شهرستان نیشابور انجام شد. تعداد ۱۰۰ شرکت کننده که به روش نمونه گیری غیر احتمالی انتخاب شده بودند، در این مطالعه شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه ی محقق ساخته ی ۲۲ آیتمی در طیف لیکرت، گردآوری شد. اعتبار محتوای گویه ها بر اساس شاخص Waltz و Basel معادل (۰/۷۹ < CVI) و پایایی ابزار از طریق آزمون مجدد، با ضریب همبستگی ۰/۸۹ تایید شد. پرسش نامه ها شامل دو بخش دموگرافیگ و بخش نیازهای آموزشی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (Mann-Whitney و t-test)، انجام شد.یافته ها: از نظر نوع و روش یادگیری، ۵۲ نفر (۸۶/۷ درصد) از بیماران ترجیح می دادند مطالب آموزشی درباره ی خودمراقبتی را به صورت الکترونیک یاد بگیرند. از نظر کارشناسان، آموزش تمرینات بدنی مفید، بیشترین ضرورت را داشت، در حالی که از نقطه نظر بیماران، آموزش درمان های مکمل و طب سنتی دارای بیشترین ضرورت بود. مهم ترین نیاز آموزشی بیماران به نحوه ی فائق آمدن بر مشکلات جنسی بود در حالی که از نظر کارشناسان، آموزش نحوه ی برخورد با اختلالات روده ای و ادراری و مدیریت ضعف و خستگی ناشی از بیماری ضرورت بیشتری داشتند.نتیجه گیری: نتایج نشان داد حیطه و محتوای آموزش خودمراقبتی در بیماران مبتلا به ام اس، از نظر کارشناسان و بیماران متفاوت بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرین تاتاری
Assistant Professor, Department of Public Health, Neyshabur University of Medical Sciences, Neyshabur, Iran
حسن ابراهیم پور صدقیانی
Student Research Committee, Department of Health Information Technology, Neyshabur University of Medical Sciences, Neyshabur, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :