تاثیر آموزش مبتنی بر روان شناسی مثبت بر افسردگی، اضطراب، استرس و شاخص های کنترل قند در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲: یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 38، شماره: 574
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 93
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-38-574_002
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: دیابت نوعی بیماری متابولیک مزمن با شیوع رو به افزایش است که عوارض مختلفی از جمله افسردگی دارد. درمان جامع این بیماری، مستلزم ارزیابی و درمان مشکلات روانی این بیماران می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رویکرد روان شناسی مثبت بر شاخص های سلامت روان و کنترل قند خون بود.روش ها: مطالعه ی حاضر، از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار بود که در سال ۱۳۹۷ در مرکز جامع سلامت امام علی (ع) شهر اصفهان انجام شد. ۸۰ نفر به صورت در دسترس از پایگاه های بهداشتی مرکز انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد (۴۰ = n در هر گروه) قرار گرفتند. هر دو گروه، تحت مراقبت های معمول سیستم بهداشتی بودند. گروه مورد، علاوه بر آن، ۸ جلسه ی آموزش روان شناسی مثبت و ۴ جلسه تمرین در منزل دریافت کردند. پرسش نامه ی Depression, anxiety and stress scale-۲۱ (DASS-۲۱)، آزمایش های قند خون ناشتا و Glycated hemoglobin (HbA۱c)، قبل و بعد از مداخله مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: قبل از مداخله بین دوگروه اختلاف معنی داری از نظر HbA۱c و Fasting blood sugar (FBS) وجود نداشت، اما بعد از مداخله، میانگین HbA۱C در گروه مورد به صورت معنی داری کمتر از گروه شاهد بود. همچنین، کاهش نمره ی افسردگی، اضطراب و استرس در گروه مورد معنی دار بود. با تعدیل اثر نمره ی سلامت روان، تفاوت معنی داری در HbA۱C بعد ازمداخله در دو گروه مشاهده نشد.نتیجه گیری: روان شناسی مثبت بر روی کاهش افسردگی، اضطراب، استرس و همچنین، کنترل HbA۱C موثر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آناهیتا بابک
استادیار، گروه پزشکی اجتماعی و پزشکی خانواده، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
سیده زینب موسوی
مرکز تحقیقات روان تنی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مهدی داستان پور
دانشجوی پزشکی، کمیته ی تحقیقات دانشجویی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :