ارزیابی زیست توده، صفات فیزیولوژیک و سودمندی کشت مخلوط ذرت (Zea mays L.)-تاج خروس (Amaranthus hypochondriacus) در کشت بقایای جو و کود نیتروژن
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 21
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFCS-55-2_010
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی زیستتوده، صفات فیزیولوژیک و سودمندیهای کشت مخلوط ذرت و تاجخروس در کشت بقایای جو و سطوح مختلف نیتروژن، آزمایشی در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. این آزمایش به صورت اسپلیتاسپلیتپلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از: ۱- عامل کشت در دو سطح کشت (در بقایای جو و کشت بدون بقایای جو) به عنوان کرتهای اصلی، ۲- نوع کشت در دو سطح (کشت خالص و کشت مخلوط) به عنوان کرتهای فرعی، ۳- سطوح مختلف نیتروژن در چهار سطح (صفر، ۱۰۰، ۲۰۰، و ۳۰۰ کیلوگرم نیتروژن خالص برای ذرت و صفر، ۴۰، ۸۰، و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار برای تاجخروس) به عنوان عامل فرعی فرعی. نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک کل تاجخروس در تیمار استفاده از ۸۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن در شرایط کشت خالص تاجخروس و بدون استفاده از بقایای جو با تولید ۸۰۳۱ کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیشترین وزن خشک کل ذرت (۱۱۱۸۷ کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت خالص ذرت در بقایای جو با کاربرد ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. بیشترین سرعت فتوسنتز تاجخروس در تیمارهای استفاده از ۴۰ کیلوگرم نیتروژن در شرایط کشت خالص و بدون استفاده از بقایای جو و عدم استفاده از کود نیتروژن و استفاده از ۴۰ کیلوگرم نیتروژن در شرایط کشت مخلوط با ذرت و بدون استفاده از بقایای جو مشاهده شد. همچنین، نتایج نشان داد که بیشترین سرعت فتوسنتز ذرت با کاربرد ۳۰۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد و با کاهش کاربرد نیتروژن، سرعت فتوسنتز نیز کاهش معنیداری داشت. نسبت برابری زمین نشان داد که افزایش ۳۰ درصدی در کشت مخلوط ذرت و تاجخروس در کشت بقایای جو با کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای ذرت و ۴۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار برای تاجخروس مشاهده شد که نشاندهنده سودمندی کشت مخلوط ذرت و تاجخروس میباشد. طبق نتایج این پژوهش، اگر هدف تولید تاجخروس بود از بقایای جو استفاده نشود ولی در کشت ذرت کاربرد بقایای جو توصیه میشود. همچنین، استفاده از ۴۰ و ۳۰۰ کیلوگرم نیتروژن بهترتیب برای تاجخروس و ذرت برای افزایش زیستتوده توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی حیدرزاده
گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
یوسف روزبهان
گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
علی مختصی بیدگلی
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران ، ایران
جواد رضائی
گروه علوم دام دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
محمد مهرآبادی
گروه حشره شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :