کاربرد طیف سنجی غیرمخرب میکرورامان در مشخصه یابی گوهرسنگ های لاجورد، لعل، یاقوت، زمرد و گارنت افغانستان
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 79
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-32-2_013
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
در این پژوهش، طیف سنجی میکرورامان به عنوان یک روش غیرمخرب و سریع برای شناسایی سنگ های قیمتی افغانستان همچون لاجورد، لعل، یاقوت، زمرد، و گارنت استفاده شد. افغانستان از مهمترین مراکز سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در جهان است و شناسایی سریع این نمونه ها به روش غیرمخرب اهمیت بسیاری دارد. نمونه ها از مناطق مختلف شامل بدخشان، پنجشیر، کابل و نورستان تهیه شدند. سپس طیف میکرورامان آنها ثبت و بررسی شد. قله های اصلی طیف رامان هر نمونه مشخص گردید. نتایج نشان می دهد که لاجورد، لعل، یاقوت، زمرد و گارنت به ترتیب دارای قله های اصلی در حدود ۵۳۶، ۴۲۰۸، ۴۴۰۹، ۴۱۲۰، و cm-۱ ۹۰۷ هستند. سرانجام برای مقایسه و اطمینان از نتایج، پراش پرتوی x (XRD) پودر نمونههای گارنت، لعل و لاجورد که امکان خردایش آنها وجود داشت، بررسی شد. این نمونه ها از معدن مشخص در افغانستان به کمک طیف سنجی میکرورامان به سرعت قابل تشخیص هستند.
کلیدواژه ها:
Gemstone ، Afghanistan ، Raman Spectroscopy ، Emerald ، Ruby ، Garnet Almandine ، Lapis Lazuli ، گوهرسنگ ، افغانستان ، طیف سنجی رامان ، زمرد ، یاقوت ، گارنت آلماندین ، لاجورد.
نویسندگان
حمید مطهری
Department of Physics, Yazd University, Yazd, Iran
رحمت الله اندیشمند
Department of Physics, Yazd University, Yazd, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :