ارزیابی کیفیت تصویر، دز ارگان ها، دز موثر و ریسک سرطان زایی در آزمون سی تی اسکن قفسه ی سینه ی کودکان
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 40، شماره: 699
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 23
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-40-699_003
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقاله پژوهشی مقدمه: افزایش فراوانی سی تی اسکن قفسه ی سینه در کودکان، نگرانی هایی را به دلیل خطرات سرطان مرتبط با آن ایجاد کرده است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی کیفیت تصویر، دز ارگان ها، دز موثر و ریسک سرطان زایی در آزمون سی تی اسکن قفسه ی سینه ی کودکان بود. روش ها: این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی ۱۲۸ نفر از کودکان زیر ۱۵ سال (۵۲ دختر و ۷۶ پسر) که تحت سی تی اسکن قفسه ی سینه بدون کنتراست قرار گرفته بودند، انجام شد. بیماران در چهار گروه سنی ≤۱، ۵-۱، ۱۰-۵ و ۱۵-۱۰ سال طبقه بندی شدند. برای محاسبه ی دز ارگان ها از نرم افزار ImpactDose استفاده شد و مقادیر REIDطبق گزارش BEIR VII برآورد گردید. همچنین، معیارهای کیفیت تصویر شامل نویز، نسبت سیگنال به نویز (Signal-to-noise ratio) SNR و نسبت کنتراست به نویز (Contrast-to-noise ratio) CNR نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: میانگین مقادیر REID در آزمون سی تی اسکن قفسه ی سینه ی کودکان ۱۲۹/۴۳ در هر ۱۰۰۰۰۰ زن و ۴۹/۵۹ در هر ۱۰۰۰۰۰ مرد بود. مقادیر REID با افزایش سن بیماران کاهش یافت و برای دختران بیشتر از پسران بود. مقادیر SNR مربوط به آئورت نزولی، چربی زیرجلدی و عضله به ترتیب برابر با ۱۴/۳، ۱۲/۱۴ و ۵/۴۲ بود. همچنین مقادیر آئورت-چربی CNR و عضله-چربی CNR به ترتیب برابر با ۱۵/۴۱ و ۱۷/۵۳ بود. نتیجه گیری: سی تی اسکن قفسه ی سینه در کودکان با افزایش ریسک بالقوه ی سرطان همراه است. بنابراین، سی تی اسکن قفسه ی سینه در کودکان، فقط باید در صورتی درخواست شود که مزایای تشخیصی آن بیشتر از خطرات ناشی از تابش باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محبوبه کیانی
دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری تصویربرداری پزشکی، کمیته ی تحقیقات دانشکده ی پیراپزشکی، دانشکده ی پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
جلال باقری
کارشناس رادیولوژی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
علی چاپاریان
استاد، گروه فیزیک پزشکی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :