تاثیر ماده ی افزودنی گلوتاتیون بر پارامترهای بیوشیمیایی گلبول قرمز کم-لکوسیت در طول مدت ذخیره سازی
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 41، شماره: 707
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 127
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-41-707_001
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقاله پژوهشیمقدمه: ضایعات ذخیره سازی گلبول های قرمز (Red blood cell) RBC، ممکن است عملکرد این سلول ها را به طور چشمگیری کاهش دهد. یکی از این عوارض، افزایش تدریجی استرس اکسیداتیو است که سبب تخریب RBCها در طی نگهداری آن ها می شود. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر ماده ی افزودنی گلوتاتیون به عنوان یک آنتی اکسیدان بر تغییرات بیوشیمیایی کیسه های RBC کم-لکوسیت در طول ذخیره سازی طراحی شد.روش ها: مطالعه، از نوع تجربی بود و در سال ۱۳۹۶ در سازمان انتقال خون تهران انجام شد. تعداد ۱۰ کیسه RBC کم-لکوسیت، طبق دستوالعمل های استاندارد جمع آوری، فرآوری و ذخیره شد. هر واحد به دو قسمت مساوی تحت تیمار با گلوتاتیون یا سرم فیزیولوژی (کنترل) تقسیم شد. نمونه گیری از همه ی کیسه ها طی نقاط زمانی ۳، ۱۴، ۲۱، ۳۵ و ۴۲ روز پس از ذخیره سازی به عمل آمد. از روش الایزا برای بررسی تغییرات گلوتاتیون و ۲و۳-دی فسفوگلیسرات (۲,۳-DPG) و از روش آنزیمی برای سنجش پارامترهای بیوشیمیایی مانند لاکتات-دهیدروژناز (LDH)، غلظت لاکتات و فعالیت آنزیم گلوکز-۶-فسفات-دهیدروژناز (G۶PD) استفاده شد.یافته ها: مقدار گلوتاتیون در گروه تیمار شده و گروه شاهد به ترتیب به میزان ۷۰ و ۶۰ درصد مقدار اولیه بود. با افت سطح گلوتاتیون در هفته ی انتهایی ذخیره سازی، کاهش قابل توجهی در فعالیت G۶PD مشاهده شد (۰/۰۵ > P). مقدار ۲,۳-DPG بعد ۴۲ روز از ذخیره سازی، تا نزدیک به صفر کاهش یافت. سطح LDH و لاکتات در طول ذخیره سازی در هر دو گروه افزایش داشت (۰/۰۵ > P).نتیجه گیری: نتایج ما نشان داد، غیر از مقدار ۲,۳-DPG، مابقی معیارهای آزمایشگاهی مورد مطالعه تحت تاثیر گلوتاتیون قرار گرفتند و آنتی اکسیدان گلوتاتیون در کاهش استرس اکسیداتیو موثر بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهروز قزلباش
استادیار خون شناسی آزمایشگاهی و بانک خون، گروه ایمنی شناسی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
محمدرضا دیهیم
استادیار، گروه بیوشیمی، دانشکده ی پزشکی، مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی طب انتقال خون، تهران، ایران
آزیتا آذر کیوان
استاد خون و سرطان کودکان، گروه هماتولوژی، دانشکده ی پزشکی، مرکز تحقیقات انتقال خون، موسسه عالی طب انتقال خون، تهران، ایران
علی اکبر پورفتح اله
استاد ایمنی شناسی پزشکی، گروه ایمنی شناسی پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :