سطح سرمی ویتامین D و عنصر روی در کودکان و نوجوانان ۱۰ تا ۱۹ سال در مشهد
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 41، شماره: 726
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 45
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-41-726_001
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقاله پژوهشیمقدمه: ویتامین D و عنصر روی، نقش مهمی در رشد و سلامت کودکان و نوجوانان دارد. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی شیوع کمبود ویتامین D و روی در کودکان و نوجوانان شهر مشهد بود.روش ها: این مطالعه ی مقطعی- توصیفی بر روی ۳۳۸۰ نوجوان ۱۹-۱۰ ساله انجام شد که در فاصله ی آبان ماه ۱۳۹۹ تا مهرماه ۱۴۰۱ به آزمایشگاه جهاد دانشگاهی مشهد مراجعه نمودند. سطح سرمی ویتامین D (۲۵ هیدروکسی ویتامین D) با روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و سطح سرمی عنصر روی با تکنیک رنگ سنجی ارزیابی شد. افراد مورد مطالعه از نظر سطح ویتامین D به سه گروه: کمبود (ng/mL۱۰>)، ناکافی (ng/mL۳۰-۱۰)، نرمال (ng/mL۱۰۰-۳۰) و از نظر سطح روی به دو گروه کمبود (µg/dL۶۰>) و نرمال (µg/dL۱۲۰-۶۰) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از آزمون های Chi-square و رگرسیون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: از مجموع ۳۳۸۰ نوجوان، ۱/۶۹ درصد، دختر و ۳۰/۹ درصد پسر بودند. در نوجوانان مورد مطالعه، ۱۱/۴ درصد، کمبود ویتامین D، ۵۱/۹ درصد، سطوح ناکافی ویتامین D و ۳۶/۷ درصد سطوح نرمال ویتامین D داشتند. کمبود روی در ۷/۴ درصد نوجوانان مورد مطالعه مشاهده شد. شیوع کمبود ویتامین D و کمبود روی در نوجوانان دختر نسبت به نوجوانان پسر بیشتر بود. نتایج مطالعه نشان داد که سطح پایین روی در نوجوانان مورد مطالعه، ریسک فاکتوری برای کمبود ویتامین D نمی باشد.نتیجه گیری: در شهر مشهد، شیوع کمبود ویتامین D در نوجوانان، به خصوص دختران، بالاست. جهت کنترل سوء تغذیه، غنی سازی مواد غذایی و استفاده از مکمل ها توصیه می شود.
نویسندگان
اعظم شفائی
کارشناس ارشد بیوشیمی بالینی، مرکز تحقیقات عفونت های منتقله از خون، سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
سید علی اکبر شمسیان
استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
محمد قدسی
دکترای تخصصی زیست شناسی- سلولی تکوینی، مرکز تحقیقات عفونت های منتقله از خون، سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
مریم شاهی
دکترای تخصصی پزشکی مولکولی، مرکز تحقیقات عفونت های منتقله از خون، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :