ارزیابی ویژگی های روان سنجی پرسش نامهی فرهنگ سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) مبتنی بر راهنمای OGP در صنایع فرایندی
محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 33
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOHE-10-4_010
تاریخ نمایه سازی: 12 آبان 1403
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: : فرهنگ سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) جزئی از فرهنگ کلی سازمان است که نوعی ابزار مدیریتی در کاهش حوادث و کنترل رفتارهای ناایمن در سازمان محسوب می شود. هدف از این مطالعه ارائه ی ابزاری روا و پایا در حیطه ی فرهنگ HSE در صنایع فرایندی بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر نوعی مطالعه ی ابزارسازی است که به منظور تعیین روایی و پایایی پرسش نامه ی فرهنگ HSE در بین کارکنان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد انجام شد. بعد از مطالعه ی متون مختلف، جست وجو در سایت های گوناگون و استفاده از راهنمای انجمن جهانی تولیدکنندگان نفت و گاز (OGP) به منظور طراحی سوالات مرتبط، روایی محتوای کمی و کیفی توسط ۱۰ متخصص، روایی صوری (قابلیت درک)، قابلیت تکرارپذیری و سازگاری درونی توسط ۳۰ نفر از کارکنان و روایی سازه توسط ۴۱۰ نفر از کارکنان صورت پذیرفت.
یافته ها: تحلیل عاملی تاییدی نسخه ی نهایی پرسش نامه شامل ۳۴ سوال در ۶ بعد تعهد قابل مشاهده ی مدیریت HSE، صلاحیت و آگاهی از موقعیت، ارتباطات، آموزش رویه ی کاری و عوامل انسانی، مدیریت حوادث و ارزیابی و ممیزی HSE را تایید کرد. میانگین نمره ی تاثیر، نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی به ترتیب، ۳.۸۱، ۰.۸۲ و ۰.۹۲ بود ( ۰.۹۴= α و ۹۷۵ICC=۰. ( که در بازه ی مورد قبول بود.
نتیجه گیری: متخصصان ایمنی و بهداشت شغلی ایران می توانند از این ابزار روا و پایا برای ارزیابی فرهنگ HSE کارکنان، به خصوص در صنایع فرایندی استفاده کنند و یافته ها را به عنوان رهنمودهایی برای مداخلات موثر بهداشت، ایمنی و محیط زیست به کار گیرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محدثه نوری گل خندان
Department of HSE, Student Research Center, Faculty of Health, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
زهرا رضوانی
HSE, Occupational Health and Safety Group, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
جمشید جمالی
Mashhad University of Medical Sciences Department of Statistics, School of Public Health, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
سیف اله غریب
Occupational Health and Safety Group, School of Public Health, Social Determinants of Health Research Center, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :