تحلیل و ارزیابی محتوایی تولیدات علمی حوزه موضوعی غذای ارگانیک: یک مطالعه علم سنجی
محل انتشار: دو فصلنامه علم سنجی کاسپین، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 21
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CJS-11-1_002
تاریخ نمایه سازی: 5 آبان 1403
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: هدف از تولید غذای ارگانیک، حفظ سلامت انسان و تحمیل کمترین خسارت به محیط زیست است. نظر به اهمیت تولید غذای ارگانیک، هدف پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی بروندادهای علمی غذای ارگانیک در پایگاه اطلاعاتی Web of Science است.
مواد و روش ها: این پژوهش با رویکرد علم سنجی صورت گرفته است. تولیدات علمی حوزه غذای ارگانیک از پایگاه وب آوساینس استخراج شده و کلیه حوزه های موضوعی مربوط به غذای ارگانیک مورد بررسی قرار گرفت. داده های استخراج شده، از طریق نرم افزار علم سنجی بیبلیومتریکس (Bibliometrix) و رابط کاربری گرافیکی آن یعنی بیبلیوشاینی (Biblioshiny) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در انجام پژوهش نرم افزار بیبلیومتریکس و همچنین نرم افزارهای آماری SPSS و Excel مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد مطالعات غذای ارگانیک بر اساس میزان توسعه یافتگی (سنجه تراکم) و میزان ربط (سنجه مرکزیت) در ۴ ناحیه چارک بندی شده است. چارک اول نشان دهنده ی موضوعات مرکزی و قابل توسعه است؛ که شامل مصرف غذای ارگانیک است. چارک دوم موضوعات خاص این حوزه را که شامل فعالیت آنتی اکسیدانی، عامل تراکم زیستی، لیستریا-مونوسیتوژنز (نام یک باکتری بیماری زا) و اشرشیاکلی (نام یک باکتری) می شود، به تصویر کشیده است؛ نقش مرکزی ندارند، اما خوش توسعه اند. چارک سوم شامل موضوعات در حال ظهور و یا رو به زوال می باشند که موضوع شبکه های کشاورزی را در بر دارد. چارک چهارم بیانگر موضوعات اساسی است، توسعه نیافته و نابالغ اند؛ که شامل موضوعات مدیریت غذا، کیفیت سلامت و نیز کیفیت تغذیه ای سبزیجات است.
نتیجه گیری: پژوهش های حوزه غذای ارگانیک بر موضوعاتی همچون نگرش ها، رفتارهای مصرف و تمایل به خرید غذای ارگانیک، و نیز کیفیت محصولات ارگانیک متمرکز بوده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اسماعیل مصطفوی
Department of Information Science and Knowledge Studies, Yazd University, Yazd, Iran
سارا صراف
Yazd University, Yazd, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :