خصوصیات کانی‌شناسی، ژئوشیمیایی و پترولوژیکی سنگ‌های ماگمای تفرش

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI24_220
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا زارعی سهامیه

حمیدرضا محب علی

چکیده

منطقه مورد مطالعه که در استان مرکزی در 221 کیلومتری جنوب غربی تهران چاپ شده است که بخشی از چهار گوشه قم می‌باشد . از نظر زمین‌شناسی سنگ‌های آتش‌فشانی و نفوذی بخش اعظم منطقه را در بر گرفته‌اند. سنگ‌ها یا طرز نشانی فوق متعلق به ائوسن بود و دارای ترم های مختلف سنگی شامل آندزی، بازالتی، آندزیت، تراکی آندزیت، داسیت و ریولیت می‌باشند. سنگ‌های نفوذی منطقه شامل دیوریت ، دیوریت کوارتزدار ، تونالیت و گرانودیوریت هستند. به لحاظ سنی سنگ‌های ولکانیکی متعلق به ائوسن و سنگ‌های نفوذی بر دست و سن میانی و احتمالاً با توده‌های نفوذی مشابه در منطقه ثابت هم‌سن و. به لحاظ کانی‌شناسی حمدان و سنگ‌های نفوذی و خروجی دارای پلاژیوکلاز 30، فلدسپات آلکالن، کوارتز ، کلینوپیروکسن و بیوتیت هستند. بلورهای آمفیبولی با حاشیه سوخت از خصوصیت بارز سنگ‌های ولکانیک منطقه می‌باشد که نشان دهنده عدم تعادل ترمودینامیکی در ماگمای در حال سقوط بوده است. از نظر پتروگرافی سنگ‌های خروجی بیشتر دارای بافت‌های پرفیری و میکرولیتی بود در حالی که سنگ‌های نفوذی دارای بافت‌های گرانولار و پرتیتی می‌باشند. از نظر ژئوشیمیایی و پترولوژیکی تغییرات عناصر اصلی، ضریب تفریح و عناصر کمیاب نسبت سیلیس بررسی شده که همگی پدیده تفریق در از طریق تبلور ماگمایی را تأیید می‌نمایند. بر اساس نمودارهای پترولوژیکی سنگ‌های ماگمایی منطقه و مرز خروجی و نفوذی ماهیت کالکو آلکالن و در مواقعی توله ایتی را نشان می‌دهند. و سنگ‌های ولکانیکی در محدوده آندزیت های کوهزایی قرار می‌گیرند. تشابه سنگ‌های ولکانیک من پلوتونیک و وابستگی مکانی و زمانی نزدیک به هم این سنگ‌ها این احتمال را که سری‌های ولکانیک و پلوتونیک منطقه از نظر ماگمایی خاستگاه تکتونوماگمایی یک یکسان داشته‌اند را تقویت می‌کند.

کلیدواژه ها

ولکانیسم ، پلوتونیسم ، آندزیت، حاشیه قاره، کالکو آلکالن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.