پتروگرافی و پترولوژی باتولیت قولان (شمال آذربایجان)

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI24_197
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 777
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میر علی اصغر مختاری

حسین معین وزیری

محمدرضا قربانی

محمود مهر پرتو

چکیده

باتولیت قولان بخشی از باتولیت مرکب قره داغ( اردوباد) می‌باشد که در صد هشت کیلومتری شمال تبریز و 15 کیلومتری شمال خاور خاروانا و 20 کیلومتری خاور سیه رو داده شده است. باتولیت قولان دربرگیرنده تیپی از سنگ‌های نفوذی شامل دیوریت ، کوارتز - دیوریت ، کوارتز - مونزودیوریت ، کوارتز مونزونیت ، گرانودیوریت و مونزوگرانیت می‌باشد. آنکلاو های میکروگلانولار مافیک ( MEE ) بیضوی شکل در ابعاد مختلف در بخش‌های مختلف باتولیت قولان پراکنده هستند. مطالعات پتروگرافی نشان می‌دهد که پلاژیوکلاز، هورنیلند ، کلینوپیراکسن ( اوژیت و اوژیت دیوسپیدی)، کوارتز ، کالک آلکالی ولی فلدسپار بیوتیت کانی‌های اصلی تشکیل‌دهنده ترم های مختلف گفت باتولیت قولان بود و اسفن ، اوپاک و آپاتیت کانی‌های فرعی می‌باشند. کانی مافی مونزوگرانیت ، بیوتیت است و هورنیلند دیده نمی‌شود درحالی‌که در بقیه واحدها هورنیلند تکانی مافیک اصلی است. کلینوپیراکسن ها هم به صورت بلورهای مجزا و هم بر حسب بلورهای درشت هورنیلند واحدهای دیوریتی و کوارتز دیوریتی مشاهده می‌شوند. تمامی واحدهای باتولیت قولان دارای ماهیت کاکا آلکالن با پتاسیم متوسط تا بالا بود و از نوع متاآلومین می‌باشند. واحدهای مونزو گرانیتوئید تمایلات به سمت گرانیتوئید های پرآلومینوس نشان می‌دهند. مطالعات پتروگرافی و ترکیب شیمیایی واحدهای مختلف باتولیت قولان گویای این است که مانزو گرانیت ها جاسم گرانیتوئید های نه KCG بوده و مابقی واحدها جز گرانیتوئید های نوع ACG هستند. بخش عمده این باتولیت از گرانیتوئید های I-TYPE می‌باشد و فقط مانزو گرانیت ه گرایش به سمت گرانیتوئید های A-TYPE نشان می‌دهند. باتولیت قولان دارای منشأ گوشته ای - پوسته‌ای ( هیبرید ) بود و در محیط کو زایی مرتبط با فرو رانش و قبل از برخورد تا هم‌زمان با برخورد تشکیل شده است. واحد مانزو گرانیتی این باتولیت گفت ، در محیط بد از کوه زایی و بعد از برخورد به‌وجودآمده است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.