ژئوشیمیایی عناصر نادر خاکی کانسارهای آهن- آپاتیت ناحیه با فقدان و مقایسه آن با ژئوشیمیایی توده‌های سینیتی مجاور و منشأ احتمالی آن‌ها

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI24_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 598
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میر علی اصغر مختاری

رحیمه نفیسی

چکیده

عناصر نادر خاکی در انواع مختلف کان‌سنگ ها، الگوی مشخصی را در ارتباط با راه‌های گوناگون تشکیل کان‌سنگ به نمایش می‌گذارند. آپاتیت های کان سنگ‌های آهن-آپاتیت ناحیه بافق ، نسبت بالای HREE/LREE را همراه با آنومالی منفی مشخص EU نشان می‌دهند. این الگو از ویژگی‌های بارز آپاتیت های ماگمایی می‌باشد . الگوی مذکور مشابه با الگوی REE در آپاتیت های کانسار آهن کایرونا و دیگر کانسارهای تیپ کایرونا در نقاط مختلف جهان می‌باشد. الگوی REE در آپاتیت ها، که سنگ‌های آهن فسفات دار مکان سنگ‌های آهن فاقد فسفات و حاوی مقادیر بسیار جزئی فسفات، مشابه هم بود و فقط محتوای REE در آن‌ها متفاوت است. این تشابه الگوی REE بیانگر منشأ مشترک واحدهای فوق می‌باشد. از طرف دیگر الگوی REE واحدهای یادشده با الگوی REE توده‌های سینیتی مجادله کن سنگ‌های آهن-آپاتیت مشابه همین باشد. این تشابه الگو نیز به نوبه خود گویای ارتباط ژنتیکی توده‌های سینیتی مکان سنگ‌های آهن-آپاتیت است. به‌طورکلی می‌توان گفت که ماگمای ما در کار سنگ‌های آهن - آپاتیت و توده‌های سینیتی ناحیه بافق، یک ماگمای علی غنی از آهن و عناصر ناسازگار نظیر U.TH.CL.P.REEوF بوده است که در مسیر صعود به سطح زمین به بخش‌های غیر قابل امتزاج سیلیکات - بوکسیت - فسفات تفکیک شده است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.