منشأ گوگرد در کانی‌های سولفیدی مناطق دگرسانی - کانی‌سازی مختلف در ذخیره مس - طلای خاروانا آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,079

فایل این مقاله در 35 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GSI24_035

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1392

چکیده مقاله:

ذخیره مس - طلای خاروانا در استان آذربایجان شرقی در شمال غربی ایران قرار گرفته است. این ذخیره در ارتباط با یک توده پرفیری و دایک ها و سیل‌های مرتبط با آن می‌باشد که در یک سری رسوبی تیپ فلیش از زمان پالئوسن نفوذ کرده است. توده پرفیری، گرانودیوریت تا کوارتز مونزونیت با گرایش کالک آلکالی آلکالن است که در یک کمان ماگمای حاشیه قاره‌ای جایگزین شده است. دایک ها و سیل ها دارای ترکیب هورنیلند - آندزیت ، تراکی آندزیت و داسیت اند. توده نفوذی در دایک ها سبب دگرگونی حرارتی و متاسوماتیزم منفی و تشکیل هورنفلس و اسکارن شده‌اند. مطالعات قبلی وجود آنومالی‌های از طلا و مس را در توده و دایک ها در دو منطقه میوه رود و استرقان مشخص کرده است. دگرسانی های پتاسیک ، فیلیک ، آرژیلیک ، پروپیلیتیک و سیلیسی وجود دارند که غالباً همراه با کانی‌های سولفیدی هستند. این توده با توجه به توزیع عناصر فرعی و کمیاب دارای ویژگی‌های ژئوشیمیایی سه آداکیتی است. به منظور آگاهی از منشأ گوگرد و منبع سیال های مولد کانی‌های سولفیدی و همین‌طور رابطه ژنتیکی بین دو منطقه کانی سازی میوه رود و آسترقان ، 10 نمونه کان‌سنگ سولفیدی از رگه‌ها و رگچه های حاوی پیریت ، کالکوپیریت و بورنیت از زون های آلتراسیون مختلف در توده نفوذی و دایک ها برای مطالعات ایزوتوپی گوگرد برداشت شدند. نمونه‌ها توسط آزمایشگاه G.G.HATCH با استفاده از طیف سنج جرمی DELTA PLUS آنالیز شدند. مقادیر 8 34 S کانی‌های سولفیدی در محدوده 0% 1/0 + 0%2.8- می‌باشد که در محدوده مقادیر ماگماهای گوشته ای است. نسبت‌های ایزوتوپی گوگرد در زون های دگرسانی مختلف قابل مقایسه با یکدیگر است و این نشانگر نقش سیال های ماگمایی در کانی‌سازی و تشدید سولفیدها در زون های مختلف است. مقادیر 8 34 S در خاروانا قابل مقایسه با نسبت‌های ایزوتوپی گوگرد تأکید می‌کنم که ماگمای مولد توده پرفیری از گوشته منشأ گرفته و آلودگی مهمی به مواد پوست رخ نداده است.

نویسندگان

رضا ارجمند زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه شهید بهشتی

سعید علیرضایی

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • جمالی، ح (1377)، بررسی زمین‌شناسی، ژئوشیمی و نعیین ژنز احتمالی ...
  • :Pic-2 ترکیب سنگ‌شناسی توده نفوذی خاروانا در نمودار کاکس و ...
  • Calagari A. A. 2003, Stable isotope (S, O , H ...
  • Hoefs Jochen (2004) Stable isotope geochemistry; Springer Verlag, 215 p. ...
  • Marc, C., Francis, A., and Simon, M. F. S., 1989, ...
  • Hezarkhani A Anthony Jones E. W 1998, Controls of alteration ...
  • نمایش کامل مراجع