ارزیابی ظرفیت جذب دیداری مناظر گردشگری تحت تاثیر پروژه های توسعه (مطالعه موردی: شهر منجیل)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSDE-5-2_003

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: ظرفیت جذب دیداری منظر (VAC) توانایی آن در جذب اثرات پروژه های توسعه بدون از دست دادن کیفیت و یکپارچگی دیداری را بیان می کند. بررسی ظرفیت جذب دیداری چشم اندازها در مناظر گردشگری می تواند در مدیریت و برنامه ریزی پایدارتر هنگام اجرای طرح های توسعه در مناظر محلی بسیار سودمند باشد. شهر منجیل به دلیل واقع شدن در مجاورت دریاچه سد سفیدرود از پتانسیل گردشگری بالایی برخوردار است، چشم اندازهای آن دارای ارزش دیداری مطلوبی هستند و سایت های توربین های بادی احداث شده در این منطقه اثرات دیداری قابل توجهی بر منظر محلی داشته اند. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان جذب اثرات دیداری توربین های بادی به وسیله منظر موجود و همچنین شناسایی بخش هایی با حساسیت دیداری پایین تر که برای نصب توربین های بادی از پتانسیل بالاتری برخوردار می باشند، بوده است.

روش بررسی: ابتدا شاخص های مورد بررسی در سه گروه ژئومورفولوژی، پوشش زمین و دید دسته بندی شده اند و سپس با در نظر گرفتن تاثیر متقابل زیرشاخص ها بر یکدیگر وزن هر یک از لایه های اطلاعاتی با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) تعیین شده است و برای تهیه نقشه ظرفیت جذب دیداری منظر لایه ها روی هم گذاری شده اند.

یافته ها: در بخش هایی که سایت توربین های بادی رودبار واقع شده اند، قابلیت جذب دیداری منظر بالا بوده و از این رو درصد بالایی از اثر دیداری به وسیله منظر جذب گردیده و بر چشم اندازهای شاخص تاثیر منفی کمتری داشته است.

بحث و نتیجه گیری: در نظر گفتن شاخص فراوانی دید به عنوان یکی از شاخص های مورد بررسی در ارزیابی ظرفیت جذب دیداری منظر می تواند باعث افزایش دقت نتایج شود.

نویسندگان

سپیدا دارابی

دانشجوی دکتری گروه تخصصی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سید مسعود منوری

استاد تمام گروه تخصصی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

سیدعلی جوزی

استاد تمام گروه محیط زیست، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

راضیه رحیمی

استادیار، عضو گروه محیط زیست، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علیرضا وفائی نژاد

دانشیار، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.