دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش ملی دانش سنتی محیط زیست در ایران
- کد COI اختصاصی: TEKICONF01_101
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 122
نویسندگان
گروه هرباریوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
مرکز تحقیقات اکولوژی، موسسه اکولوژی و گیاهشناسی، مجارستان
مرکز تحقیقات اکولوژی، موسسه اکولوژی و گیاهشناسی، مجارستان
چکیده
دانش بومشناختی سنتی ادراک و تجربه افراد یک محیط است که برای هزاران سال نقش کلیدی در توسعه اقتصادی و فرهنگی داشته است . دامداران، از طریق تجربه عملی و ارتباط مستمر با محیط خود، قادر به دسته بندی عناصر سیمای سرزمین هستند. در این پژوهش ، دانش سنتی گالش های منطقه جنگلی لفور در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفته است . این مطالعه ، طی یک سال و با انجام ۱۰ سفر به منطقه لفور و جمع آوری بیش از ۵۰۰ نمونه گیاهی و انجام ۵۰ مصاحبه ، صورت گرفت . براین اساس ۲۰۸ گونه گیاهی شناسایی شدند. در منطقه لفور حدود ۵۰ گونه درختی و درختچه ای وجود دارد که ۲۹ گونه از آنها در فصول مختلف سال و در زیستگاههای مختلف توسط گالش ها مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل وابستگی شدید گالش ها به این گونه ها، حفاظت از آنها نیزبه روشهای زیر انجام می شود: ۱) عدم قاچاق چوب به دلیل حضور دامدارن ؛ ۲) انجام چردهگیری (هرس شاخه های جانبی )؛ ۳) افزایش نورگیری زمین از طریق جمع آوری تنه ها و شاخه های افتاده و سنگ ها؛ ۴) جمع آوری و لگار (Hedera pastuchovii) از درختان؛ ۵) جمع آوری گیاه نیمه انگل دارواش (Viscum album) از درختان میزبان؛ ۶) توزیع کود دامی در کف جنگل ؛ ۷) بریدن پاجوش درختان؛ ۸) تسهیل نفوذ بذر در خاک توسط تردد دام؛ ۹) حرکت بین واحدهای عرفی جنگلی ملگ «» در ارتفاعات مختلف ؛ ۱۰) تخصیص محیط بانان عرفی محلی موسوم به چرامچ .” ” براساس نتایج فوق، مدیریت و حفاظت مشارکتی توسط دامداران و دولت ، می تواند منتج به پایداری جنگل گردد و بیرون راندن آنها دربردارنده اثرات منفی است .کلیدواژه ها
دانش بومی ، دانش محلی ، مردم بومی و محلی ، بوم مردم نگاری.مقالات مرتبط جدید
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
- مسمومیت با ماینوکسیدیل در یک سگ
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.